Ťuk, ťuk, ťuk: Račte dál do kavárny POTMĚ

30. květen 2012
Zprávy

Už poosmé si můžete vypít kávu v místě, kde oči nepotřebujete, zato musíte našpicovat uši a soustředit se na hmat. Jen tak totiž trošku pochopíte, jak se žije nevidomým. A jsou to právě oni, kteří vám od 6. června s radostí připraví váš oblíbený životabudič. Radiožurnál vás zve do tradiční kavárny POTMĚ.

Letos ji s patronkou Nadačního fondu Českého rozhlasu Anetou Langerovou otevřou také dvě oblíbené a skvělé herečky – Jiřina Bohdalová a Simona Stašová. Obsluhovat vás budou nejen nevidomé hostesky, průvodci a číšníci, ale také Aneta: „Za posledních 7 let jsem se s tmou dost sblížila a musím říct, že umí být i neobyčejně barevná. Pomáhá mi nevidět věci černobíle a to mě obohacuje.“

Kavárnu POTMĚ najdete od 6. do 21. června každý den od 10 do 21 hodin na tradičním místě – na Ovocném trhu v Praze 1. O zkušenostech hostů i hostitelů z této netradiční kavárny se dozvíte na Radiožurnálu. Další informace pak najdete také na Zprávy.rozhlas.cz.

Potmě, ale se psy i hudbou

Kromě kávy pro vás organizátoři připravili i velmi zajímavý doprovodný program, který pobaví i poučí. Už v den otevření, tedy ve středu 6. června, se tu od 12 do 20 hodin potkáte s Anetou Langerovou.

Simona Stašová byla pátečním hostem Radiožurnálu

V pondělí 11. června budete mít od 17 do 19 hodin možnost vidět ukázku výcviku vodících psů, ve středu 13. června pak od 17 do 19 hodin vystoupí na střeše kavárny Ivan Hlas s nevidomým zpěvákem Lukášem Kakarou.

Černočerná káva míří i k vám

Ale to není všechno. Letos totiž míří kavárna POTMĚ také mimo Prahu, a to vlastním autobusem. Ten bude pokřtěn v úterý 19. června ve 13 hodin a jeho prvními cestujícími budou Aneta Langerová, Jiří Macháček, Saša Rašilov s Vandou Hybnerovou, Ondřej Brzobohatý, Tonya Graves, Anna Polívková, Bára Hrzánová, Jolana Voldánová, Lucie Výborná, Petr Rajchert a Vladimír Kořen.

Kávu vám nabídneme třeba v Ostravě, Uherském Hradišti, Brně, Říčanech, Písku a Jičíně. Kam se chystáme, se dozvíte na světluščím Facebooku.

Zpěvačka Aneta Langerová

Návštěvou kavárny POTMĚ přispějete do sbírky Světluška sto korunami a jako památku na neobyčejný zážitek si odnesete hrneček se Světluškou.

Nevidomým můžete pomáhat i bez kávy

Pokud vám nevyjde čas, můžete pomáhat i jinak. Třeba posíláním dárcovské SMS. Tu můžete posílat kdykoli v průběhu roku na číslo 87777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Anebo můžete přispívat na sbírkové konto Světlušky 99999 99999/0100.

Černá jako ďábel, horká jako peklo, čistá jako anděl a sladká jako láska. Takhle se ze svého vztahu ke kávě vyznal jeden z nejúspěšnějších francouzských politiků a diplomatů Charles Maurice de Talleyrand-Perigord. No, něco na tom je :-)

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio