Vánoční rybí polévka z kapra
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.
Ingredience:
- 2 rybí hlavy
- 3 ks nového koření
- bobkový list
- 3 kuličky celého pepře
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- na máslovou jíšku 70 g másla + 70 g hladké mouky
- 70 g másla na osmahnutí kořenové zeleniny
- sklenička bílého vína
- rybí vnitřnosti
- 300 g rybího masa
- špetka muškátového květu
- špetka pepře
- osmažená houska jako vložka do polévky
Postup:
Rybí hlavy rozsekneme, aby se lépe vyvařily. Vložíme je do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme koření, oloupanou kořenovou zeleninu v kuse, cibuli. Vaříme pomalým varem cca 1 hodinu a poté dobře procedíme, zeleninu i koření odstraníme.
Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, rozředíme ji připraveným vývarem. Na másle osmahneme na nudličky nakrájenou syrovou kořenovou zeleninu, přidáme ji do polévky, zalijeme malou sklínkou dobrého bílého vína a přidáme rybí maso a vnitřnosti, které jsme předem krátce osmahli na másle.
Rybí hlavy obereme a vložíme zpět do polévky. Okořeníme muškátovým květem a pepřem. Podáváme se smaženými kostičkami housky a sypeme zelenou petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.