Hovězí na pepři

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • 1g hovězího předního
  • 3 středně velké cibule nakrájené na kostky
  • sůl
  • 1 lžíce celého černého pepře, hrubě drceného v hmoždíři
  • 100 ml slunečnicového oleje nebo domácího vepřového sádla
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce máslové jíšky

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírnějším ohni ji karamelizujeme až do tmavě hnědé barvy. Následně přidáme maso, sporák dáme naplno a za stálého míchání kostky masa dobře orestujeme.

Pak přilijeme vývar tak, aby asi centimetr masa zůstal vidět, a dusíme pod poklicí doměkka. V průběhu dušení postupně doléváme vývar. Na konci dolijeme zbytek tak, že maso bude potopeno asi 3 cm pod hladinou.

Přidáme jíšku, kterou dobře a rovnoměrně rozmícháme. Dále vaříme ještě asi patnáct minut bez poklice, za občasného promíchání. Nakonec případně osolíme.

Poznámka:

Je lepší přidat jíšku postupně ve dvou až třech dávkách, aby případně nebyla omáčka příliš hustá. Do omáček tohoto přírodního typu, většinou používám kombinaci malého množství jíšky a dohušťuji ji kukuřičným škrobem rozmělněným v troše studené vody. Omáčka se tímto způsobem zahustí a zachová si svoji lehkost. Navíc je oproti běžnému zahuštění jíškou lépe stravitelná. Použijete-li pouze škrob, mohou ji i lidé s bezlepkovou dietou či lidé náchylní na žaludeční obtíže.

autor: Denisa Jeřábková