Kachní paštika s portským vínem
Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.
Suroviny:
1⁄2 kg kachních jater
200 g másla
3 vejce
1 cibule šalotka
4 větvičky tymiánu
1 dcl portského vína
Postup:
1. Šalotku nakrájejte na kostičky a na trošce másla ji zpěňte. Přidejte lístečky tymiánu bez větviček a hned zalijte portským vínem. Vařte zhruba 5 minut, abyste vyvařili alkohol.
2. Mezitím si připravte kachní játra. Nejprve je musíte očistit.
3. Máslo rozpusťte v kastrolu tak, aby bylo tekuté, ale ne horké. Jinak by vám játra ztvrdla. Přidejte vejce a vše dohromady důkladně rozmixujte. Směs osolte a raději ještě přeceďte.
4. Získanou hmotu nalejte do porcelánové misky. Vložte ji do vodní lázně a pečte v troubě na 85 stupňů zhruba hodinu. Pokud vaše trouba není dostatečně přesná, raději použijte teploměr. Paštika by měla přesáhnout teplotu 70 stupňů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.