Boloňská směs s červeným vínem

Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

800 g hovězího mletého masa (pouze hovězí - ideálně krk, namlít si sami, nebo u řezníka)
1 cibule
2 mrkve
300 g celeru
2 petržele
6 rajčat
200 g rajčatového protlaku
150 g sádla
0,7 l červeného vína
sůl a pepř
chilli
oregáno
tymián

Postup:

1. Rozpusťte sádlo a na něm zprudka opečte hovězí maso, vyjměte a hned přidejte kořenovou zeleninu a cibuli na drobné kostičky.

2. Restujte, přidejte protlak a pokrájená rajčata. Zalijte vínem. Vraťte maso do kastrolu, přidejte koření a duste, dokud maso nezměkne. Dlouhým vařením se spojí všechny chutě.

3. Na závěr už jen zkontrolujte, jestli je směs dost slaná a okořeněná.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.