Mladí hasiči z Čech se připravují na spolupráci se saskými kolegy

9. duben 2015

Katastrofální povodně a další živelné pohromy, drogové gangy, hromadné autonehody na dálnicích - to všechno jsou důvody, pro které se vyplatí, aby záchranáři z Čech a Saska spolupracovali. Česká a saské policie spolupracuje už dávno, zdravotničtí záchranáři už několik let podmínky spolupráce ladí a i hasiči se snaží!

V saské škole požární ochrany a krizového řízení v Nardtu se s nejmodernější hasičskou technikou seznámilo sedm mladých Čechů, nejlepších studentů z českých hasičských škol, kteří byli v Sasku na stáži.

„Chtěl bych být hasičem…“ říká jeden z mladých českých hasičů Kristián Saitz, který dodal, že kvůli jazykové bariéře by asi raději pracoval v Čechách.

Podle ředitele školy Reného Krause je ale možnost poznat přeshraniční kolegy důležitá. Velké katastrofy se totiž neohlížejí na hranice a pro jejich dobré zvládnutí je potřeba, aby záchranáři z obou stran hranice uměli spolupracovat a znali se.

Právě stáž českých studentů na saské školy je krokem k nastavení této spolupráce.

V saské škole pro krizové řízení měli mladí čeští hasiči příležitost prakticky si vyzkoušet leccos, co je v profesním životě potká. Například ve speciálním cvičném kontejneru, kde byli vystaveni plamenům a extrémně vysokým teplotám, svou psychickou odolnost.

Učitel výcviku René Radlich s nimi byl spokojen: „Byla to příjemná spolupráce, měli dobré znalosti, technické otázky jsme řešili pomocí tlumočnice…“

Vypadá to tedy, že spolupráce mezi českými a německými hasiči je na dobré cestě!

autoři: Veronika Kindlová , Renate Haidner
Spustit audio