Může být čokoláda zdravá?

8. prosinec 2015

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli je čokoláda zdravá? Jedná se totiž o produkt, který mimo jiné obsahuje nejen čokoládové boby, ale i velké množství cukru.

„Čokoláda je určitě zdravá, ale záleží samozřejmě na tom, jestli je opravdu kvalitní a jestli je v kategorii hořká čokoláda. A záleží samozřejmě i na tom, kolik toho člověk zkonzumuje,“ vysvětluje prodejce čokolády Tereza Černá.

K tomu, kolik bychom čokolády měli konzumovat, radí: „Určitě bych doporučila, když už člověk má rád čokoládu, tak vychutnat si opravdu kvalitní, hořkou čokoládu, a jíst to podle kvality, a ne na kvantitu. Takže opravdu vychutnávat jednotlivá sousta čokolády.“

Ono poznat kvalitní čokoládu také nemusí být nejlehčí. Mimo přímo určených prodejen, jako jsou například čokolaterie, čokoládu koupíme i na pultech supermarketů, ale kvalita nemusí být pokaždé dostačující.

čokoláda

„Pokud vybíráte čokoládu, tak se musíte podívat na její složení, kolik je tam té kakaové masy, musíte vědět, kolik tam je cukru. Většinou výrobci uvádějí také procenta té kakaové masy. Ta víceprocentní, od 60% a více, je brána jako ta kvalitnější,“ radí při výběru čokolády Tereza Černá.

S čím může čokoláda pomoci?

„Čokoláda určitě vylepšuje náladu člověka, takže když je takovýto podzim, tak kostička dobré a kvalitní čokolády člověku dokáže vylepšit náladu. Potom se také čokoláda doporučuje u srdečních chorob, protože obsahuje antioxidanty. Nabízejí se i čokolády s různými přísadami, jako je stévie, to je vlastně přírodní sladidlo, takže tam už zase odpadá to riziko konzumace cukru,“ shrnuje Tereza Černá.

Spustit audio