zastávka

zastávka v textech na iROZHLASU

Bratislavané berou opravy města do svých rukou. Úředníci ale nejásají

|Vojtěch Berger, mad |Zprávy ze světa

Jedno bratislavské sídliště zažilo sice malou, ale kontroverzní "akci Z". Zet jako zastávka. Přístřešek zastávky MHD lidé z okolí přemalovali. Neřekli to ale dopravnímu podniku, kterému spontánní akce občanů vadí. Přitom prý stačilo předem se zeptat a zastávku mohli přebarvit k obrazu svému. Historka ze začátku okurkové sezony ale ukazuje na hlubší problém. Veřejné prostory ve slovenské metropoli jsou často v tak hrozném stavu, že obyvatelé suplují město, které opravy nezvládá.

|Stanislav Janalík |Regiony

Lidé v Českém Těšíně vystupují z autobusu nebezpečně pod projíždějící auta

Lidé z Českého Těšína chtějí bezpečnější autobusovou zastávku v průmyslové zóně. Pravidelná linka, která rozváží zaměstnance do tamních firem, totiž nemá kde zastavit. Přímo u úzké silnice denně parkují desítky aut, která komplikují vystupování cestujících. Ti tak často vkročí z autobusu přímo pod kola projíždějících aut.

|Martin Knitl |Regiony

Lidé ze samoty ve Štáblovicích řeší, co bude, až k nim přestane jezdit vlak

Představte si, že jdete k lékaři, do práce nebo do školy a na nejbližší zastávku autobusu to máte několik kilometrů lesem. V dešti, v zimě nebo za tmy. Právě tento nečekaný problém řeší obyvatelé odlehlé části obce Štáblovice u Opavy. 120 let tam doslova za humny zastavoval vlak, jenže už za pár týdnů jízdní řády navždy zmizí. Železnice prodělávala a Moravskoslezský kraj rozhodl, že tuto linku na začátku dubna zruší. Na samotě zvané Mlýnek mají strach, že zůstanou odříznutí od světa.

|Andrea Švubová |Regiony

České dráhy ruší v Ramzové čekárnu a výdejnu jízdenek. Cestující jsou proti

České dráhy ruší výdejnu jízdenek na zastávce Ramzová na Jesenicku. Cestovní doklad si tu lidé dnes koupí naposledy, pak už je odbaví průvodčí přímo ve vlaku. Cena zůstane stejná. Lidé tak přijdou o čekárnu i úschovnu zavazadel. České dráhy teď hledají smluvního partnera, který by cestujícím služby zajistil. Pro ně je provoz výdejny nevýhodný.

|Tereza Jelínková, Jana Jeckelová |Regiony

Ve Frenštátu pod Radhoštěm vyroste uprostřed města vlaková zastávka

Zpomalující vlak a vyskakující cestující. Scéna ze známého českého filmu byla donedávna k vidění i ve Frenštátě pod Radhoštěm. Místním totiž chybí železniční zastávka v centru města, a tak si cestu zkracovali nebezpečným způsobem. V místě, kde vlak kvůli zatáčce ubere na rychlosti, kdysi vyskakovali. Letos tam ale vyroste nový perón. Radnice ho nechá vystavět přímo u několika škol, nedaleko sídliště a náměstí.