Chile zasáhlo další zemětřesení. Před inaugurací prezidenta

Chile zasáhlo další zemětřesení s intenzitou 7,2 stupně Richterovy škály. Otřesy půdy v centrální oblasti země se ozvaly těsně před inaugurací nového prezidenta Sebastiána Piňery. Ten zemi přebírá v nelehké situaci. Nedávné zemětřesení stálo životy pěti set lidí a odstranění jeho následků bude stát podle odhadů v přepočtu stovky miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Chile

Následky zemětřesení v Chile | Foto: AFP

Otřesy půdy provázely jedno z nejhladších předání moci v zemi. Socialistická prezidentka Michele Bacheletová opouští úřad spokojená. I když někteří Chilané vyčítají dosavadní vládě liknavou reakci na ničivou přírodní katastrofu, první žena v prezidentském úřadu předává úřad s obrovskou popularitou 84 procent.

Nebýt zemětřesení, země by si dál uchovala i příznivý ekonomický růst. Nástupce Bacheletové, nejbohatší Chilan a zástupce pravice Sebastián Piňěra už teď dostal nálepku prezident obnovitel a sám tak označuje i svou novou vládu, ve které nezasedl nikdo svázaný s temným obdobím pravicové diktatury generála Pinocheta.

David Koubek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme