Když se mi někde závodilo dobře, opakuje se to, věří Špotáková Pekingu

Téměř kompletní česká atletická výprava už se připravuje na vrchol sezony v dějišti mistrovství světa. V Pekingu ale chybí Barbora Špotáková. Důvodem je časový program šampionátu, který začne v sobotu. Finále ženského oštěpu je totiž až v poslední soutěžní den - 30. srpna. Dvojnásobná olympijská vítězka tak odletí do Číny zítra dopoledne a věří, že v Ptačím hnízdě naváže na rok 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Foto: Filip Jandourek

„Evidentně mi tento stadion svědčil, líbil se mi. Když se mi někde závodilo dobře, opakuje se to,“ naráží světová rekordmanka na sedm let starou olympijskou zkušenost.

Tehdy na letních hrách v Pekingu zažila neuvěřitelný závod, když posledním pokusem vybojovala zlatou medaili a porazila do té doby vedoucí Rusku Abakumovovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oštěpařka Barbora Špotáková vyrazí zítra do Pekingu, kde získala své první olympijské zlato a kde by ráda přidala druhý titul mistryně světa

„To byl největší zážitek. Už tehdy jsem věděla, že nic většího - lepší závod s lepším koncem v lepší chvíli - už nebude,“ vrací se Barbora Špotáková ke zlaté radosti, která vypukla přesně 40 let po invazi vojsk Varšavské smlouvy na území Československa.

Na Asii má dvojnásobná olympijská vítězka obecně dobré vzpomínky.

V roce 2007 vybojovala v japonské Ósace svůj dosud jediný světový titul a stříbro přivezla ze stejné akce čtyři roky poté, když v nejkvalitnějším závodě historie nestačila v jihokorejském Tegu právě jen na Rusku Abakumovovou. Při povídání o Pekingu se jí navíc vybavují specifické zážitky.

„V mysli mi utkvěly nákupy. Lukáš má dodneška manikúru za deset korun. Ostré nůžky, které jsme nenabrousili. Od Pekingu ji má v batohu a občas ji použiju, protože já vždycky nemůžu nic najít a on ji tam pořád má,“ nepřestává se česká atletka ani po sedmi letech divit tomu, co prožila na proslulé obchodní zóně Silk Market se svým přítelem.

„Divili jsme se, jakou mají věci ve skutečnosti hodnotu. Když usmlouváš celou sadu krásného čínského porcelánu za dvě stovky,“ dodává jedna s velkých adeptek na titul z blížícího se atletického světového šampionátu, oštěpařka Barbora Špotáková.

Simona Bartošová, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme