Vadlejch umí už i velké závody. Osobním rekordem zaútočil na titul v Diamantové lize

V Riu to sice Jakubu Vadlejchovi nevyšlo zcela podle představ, přesto prožívá svou nejlepší sezonou. Už dvakrát vyhrál prestižní mítink Diamantové ligy, když v Paříži pokořil 88 metrů o 2 centimetry. Znovu se utvrdil se, může vítězit i na závodech, kde dříve bojoval víc s vlastní nervozitou než se soupeři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | Zdroj: Reuters

Jakub Vadlejch zažil v Paříži povedený večer, když poprvé v kariéře přehodil 88 metrů. Sám ale přiznává, že by ho nové osobní maximum víc potěšilo před týdnem v metropoli rozléhající se pod sochou Krista Spasitele. V olympijském závodě v Riu ale skončil osmý.

„Nebudu hledat nějaké výmluvy, proč jsem to nepředvedl v Riu, ale každý závod je trošku jiný. Nešel jsem do Ria s jiným cílem než do Paříže. Prostě to tak dopadlo,“ posteskl si Jakub Vadlejch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Vadlejch si v Paříži výrazně vylepšil osobní rekord. Jeho 88 metrů dlouhů hod by v Riu stačil na bronz

Neplatí však, že by na velké akci neuměl Vadlejch prodat to nejlepší, co mu jeho talent a trénink vedený Janem Železným umožňují. Výhry na Diamantové lize v Londýně a teď před zaplněným Stade de France ho ubezpečují v tom, že se do oštěpu umí opřít i pod tlakem.

„Myslím, že hlavu už mám nastavenou dobře a do každého závodu jdu téměř stejně. Kdysi jsem to měl jinak, proto jsem házel osobní rekordy v září či v říjnu na malých závodech v Česku. Ale tohle je opravdu obrovský stadion se spoustou lidí, takže je to jiné,“ říká.

Stýplařka Jebetová vytvořila v Paříži světový rekord. Vadlejch ovládl soutěž oštěpařů

Číst článek

Jeho dva nejdelší pařížské hody by mu zajistily v Riu bronz. K nejdelšímu pokusu 88,02 přidal ještě 85 a půl metru v poslední sérii. Tím by pod pěti kruhy porazil třetího Trinidaďana Keshorna Walcotta. Oštěpaři dozrávají kolem třicítky, Vadlejchovi je teprve25 let a ví, že jeho šance ještě může přijít.

„Každý den je jiný, dneska jsem házel možná nejtechničtěji letos, tak to třeba příště bude jinak,“ věří oštěpař Jakub Vadlejch, za olympijským vítězem Němcem Röhlerem druhý muž pořadí Diamantové ligy.

Nejlepší oštěpaře seriálu dělí jen 4 body, které Čech může dohnat už příští týden v Curychu.

Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme