Zájem o běhání v Čechách stoupá, rozjíždí se proto projekt ‚Český běh‘

Už několik let v řadě stoupá obliba běhání v Česku. Důkazem toho je stále se zvyšující počet závodů i amatérských sportovců, kteří se jich účastní. V roce 2014 se na start běhů mimo dráhu postavilo téměř 150 tisíc nadšenců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský mezinárodní maraton 2013

Pražský mezinárodní maraton 2013 | Foto: Filip Jandourek

A pokud by nebyla u některých závodů omezená kapacita, mluvili bychom ještě o vyšším čísle.

Jedním z takových příkladů je Mezinárodní pražský maraton. V něm se letos v květnu představilo téměř 15 tisíc sportovců a zájem o největší český závod neupadá.

Svědčí o tom i fakt, že už na začátku prosince jsou všechna startovní čísla dalšího ročníku vyprodána.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o běhání v Čechách stoupá, rozjíždí se proto projekt ‚Český běh‘

Zvyšuje se ale také obliba mnohem menších akcí, které organizují nadšenci v regionech a to těší předsedu Českého atletického svazu Libora Varhaníka.

„Tak já to beru velmi vážně, protože běhání je integrální součást atletiky. To znamená, že i běžci, kteří se těchto závodů účastní, závodí. Měříme jim časy, jsou v tabulkách a tím pádem i součástí atletické rodiny. Pro nás je to určitě entita, kterou bychom rádi pod svá křídla více a více etablovali.“

Spolupráce mezi týmem Libora Varhaníka a organizátory už funguje mnoho let, ale pořadatelé běhů se nedávno obrátili na Svaz, jestli by se mohl závodům mimo dráhu věnovat více a podrobněji.

„My jsme je vyslyšeli a přišli jsme s projektem, který nazýváme Český běh. Velký projekt je zatím v plenkách a začíná termínovou listinou, certifikací běhů, pokračuje přes individuální členství jednotlivých běžců až po vygenerování programu k přehledné statistice a výsledkové databázi,“ popisuje Libor Varhaník s tím, že jsou spuštěny i webové stránky ceskybeh.cz.

A šéf české atletiky od tohoto projektu očekává tři hlavní pozitiva.

Závodníci se lépe zorientují ve spleti více než 11ti set organizovaných běhů, termíny velkých akcí se nebudou překrývat a hlavně si sportovci snadněji porovnají dosažené výsledky - třeba i v několikaletém horizontu.

„Jestliže vy se zúčastníte x závodů do roka v pětiletém horizontu, tak by vám v Českém běhu měly vyjet výsledky všech závodů, které jste za těch pět let absolvoval,“ dodává Libor Varhaník.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme