Syrská vláda dva dny bombardovala město Hasaka, zemřelo na 20 lidí

Při náletech syrské armády na město Hasaka zemřelo za poslední dva dny více než dvacet lidí. Informovala o tom syrská organizace pro lidská práva, která sídlí v Londýně. Vládní letouny mířily na oblasti ovládané kurdskými milicemi. Koalice zemí vedená Spojenými státy nad město na severovýchodě Sýrie vyslala letouny, které mají ochránit americké jednotky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské město Hasaká po náletech

Syrské město Hasaká po náletech | Zdroj: Reuters

Nad městem Hasaka tak v jednu chvíli kroužily letouny syrské vlády i koalice vedené Spojenými státy. K incidentu ale nedošlo. Ve chvíli, kdy k Hasace dorazil letoun koalice, dva syrské stroje SU-24 právě odlétaly.

Podle amerického Pentagonu se navzájem přiblížily na zhruba jeden a půl kilometru, ale nenavázaly spolu žádný kontakt. Američané nicméně oslovili Rusy s tím, aby upozornili syrskou vládu, že Spojené státy jsou připravené bránit v Hasace své jednotky.

Prach, krev a vyděšený pohled. Fotka zraněného chlapce se stala symbolem války v Sýrii

Číst článek

Spojené státy v posledních měsících vyslaly do Hasaky na tři sta vojenských specialistů na boj proti terorismu. Jejich úkolem je pomoct připravit místní milice, včetně těch kurdských, známých jako pešmerga, na boj s radikály z takzvaného Islámského státu. Americký prezident Barack Obama jejich nasazení schválil letos v dubnu. Do bojů se ale přímo nezapojují.

Části města ovládané Kurdy

Syrské vládní síly poslední dva dny bombardovaly části města, které ovládají Kurdové. Podle syrské organizace pro lidská práva ve městě zemřelo nejméně 22 civilistů včetně devíti dětí a nemocnice ve městě trpí nedostatkem zásob krve. Kurdské milice také uvedly, že z města kvůli náletům evakuovaly tisíce civilistů.

Damašek, který se zatím konfliktu s kurdskými milicemi bojujícími proti takzvanému Islámskému státu vyhýbal, tvrdí, že se kurdské jednotky snažily město obsadit a syrské vládní síly na to odpovídajícím způsobem zareagovaly. Jakékoli další podobné akce se prý setkají se stejnou odezvou. Letouny se podle představitele syrské armády zaměřily na sídla kurdských milic.

Podle Ramího Abdar Rahmána ze syrské organizace pro lidská práva, která situaci v zemi monitoruje z Británie, ale boje tento týden vypukly poté, co provládní milice zadržely několik kurdských mladíků a kurdské bezpečnostní složky na to reagovaly postupem do oblastí města, které ovládá syrská vláda. Kurdové kontrolují většinu Hasaky od minulého roku.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme