Studenti americké univerzity budou hrát ve Washingtonu Čapkovu Válku s mloky

Studentský soubor Georgetownské univerzity ve Washingtonu připravuje inscenaci Válka s mloky. Premiéru bude mít adaptace románu Karla Čapka přesně za měsíc. Washingtonská kritika si od ní slibuje nápaditost a originalitu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Čapek

Karel Čapek | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Příběh Války s mloky není pro americké publikum úplnou novinkou. V podání studentského souboru Georgetownské univerzity ale čeká alegorii Karla Čapka novátorské a originální pojetí.

Mloci na jevišti zpívají a tancují, večerem provází publikum distingovaný vypravěč a celé drama je vlastně jednou velkou fiktivní reportáží.

Profesorka, režisérka a autorka adaptace Natsu Onoda Powerová se neobvyklou formou snaží publiku doručit důležitý vzkaz. Dílo Karla Čapka je podle ní skutečně aktuální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Studenti americké univerzity budou hrát ve Washingtonu Čapkovu Válku s mloky. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka ČRo v USA Lenka Kabrhelová

„Karel Čapek napsal román ve 30. letech pro publikum, které reagovalo na tehdejší politické napětí. Podle mě je tu ale řada paralel s dneškem. Hra nabízí velmi relevantní komentář toho, co se dnes v americké společnosti děje," vysvětluje Powerová.

Její soubor Georgetownské univerzity uvádí Čapkovu hru ve spolupráci s českou ambasádou jako součást Festivalu vzájemných inspirací.

„Pro nás je to ohromné zadostiučinění, že jsme přinesli téma Karel Čapek. Vznikají původní adaptace jeho děl. Ohlasy jsou vynikající, vzbudilo to zájem u mladých lidí,“ pochvaluje si kulturní atašé washingtonské ambasády Robert Řehák.

Válka s mloky Karla Čapka je sci-fi alegorií napsanou před 2. světovou válkou. Kapitán J. van Toch objeví v Tichém oceánu podivné tvory. Podobají se mlokům, ale inteligencí je převyšují. Umí zacházet se zbraněmi i mluvit. Van Toch dodává mlokům nože na obranu proti žralokům, na oplátku chce od nich perly. Po jeho smrti se začnou mloci využívat jako levná pracovní síla. Mloci se ale přemnoží a potřebují více nových území. Budoucnost lidstva je nejistá.

Mladí Američané jsou přesvědčeni o tom, že Čapkův román otevírá celou řadu aktuálních témat. Člen souboru Marc Byrnes ho přečetl jedním dechem.

Za fascinující považuje 21letý student to, nakolik se spisovateli podařilo v polovině 30. let zachytit a předpovědět vše, co se v Evropě odehrálo o necelou dekádu později.

Válka s mloky má ale prý co říct i k současným problémům USA, jako je rasová diskriminace, sociální nespravedlnost nebo zneužívání přistěhovalců coby levné pracovní síly.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme