Eurozóna schválila reformy, které chce udělat nová řecká vláda

Eurozóna souhlasí s reformami, které chce zavést nová řecká vláda. Během telekonference se na tom dohodli ministři financí států platících eurem. Řecko jim předložilo například záměr zlepšit fungování státní správy nebo bojovat s neplacením daní. Vláda taky slíbila neporušit sliby ohledně snižování zadlužení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem

Šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem | Zdroj: Reuters

Řecká vláda bere reformy velmi vážně, jak řekl šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Schválení reforem je podmínkou pro to, aby státy s eurem definitivně prodloužily řecký záchranný program o další čtyři měsíce.

V některých zemích eurozóny, jako třeba v Německu, je k tomu ale ještě potřeba souhlas parlamentu.

Řecko zatím podle dohody předložilo záměr reforem, které chce provést. Krajně levicový a nacionalistický kabinet slibuje zlepšit boj s korupcí, s pašeráky tabáku i paliva, efektivnější výběr daní a také vyšší daně pro bohaté. Vláda se chce zaměřit i na pomoc nezaměstnaným a lidem v materiální nouzi s bydlením a zdravotní péčí.

Detaily dopracuje Řecko do konce dubna spolu s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme