Běloruští pohlaváři mohou dál cestovat do Evropské unie

Exponenti režimu běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka mají dál otevřené dveře do Evropské unie. Zákaz vydávání víz trvá jen pro ty, kteří se podíleli na mizení politicky nepohodlných osob. Unie ale pohrozila Minsku obnovením vízových restrikcí pro všechny činovníky, pokud se nebude zlepšovat dodržování lidských a občanských práv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleksandr Lukašenko

Aleksandr Lukašenko | Foto: www.profindpages.com

Běloruští vládní činitelé mohou stále dostávat evropská víza, rozhodli na schůzce v Bruselu ministři zahraničí sedmadvacítky. Prodloužili platnost vízových sankcí uvalených na běloruské činovníky o další rok, ale zároveň jejich uplatňování na stejnou dobu pozastavili.

Zachovali tak stávající stav, kdy hrozba odmítání víz pro exponenty Lukašenkova režimu a jeho samotného stále existuje, ale neprovádí se.

Unie prohlásila, že v některých oblastech sice Minsk udělal řadu pozitivních kroků, ale pozastavila se nad přetrvávajícím potlačováním pokojných shromáždění, nebo odmítáním registrovat politické strany a nezávislá média.

EU také vyzvala Bělorusko ke zrušení trestu smrti. Pozitivním přístupem chce Unie přimět Lukašenkův režim k větší demokratizaci.

"Ale nevzdáváme to. Budeme pokračovat ve sbližování s Běloruskem s cílem ovlivnit jeho vedení správným směrem," řekl šéf diplomacie tento půlrok Unii předsedajícího Švédska Carl Bildt.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme