Britsko-francouzský summit má prohloubit spolupráci v oblasti obrany

Britové a Francouzi podepíšou významné smlouvy o užší spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti. Dohoda se má týkat hlavně využívání strategických jaderných zbraní. Francie a Anglie chtějí netradiční dohodou o vojenské spolupráci ušetřit ve svých státních rozpočtech třeba sdílením drahých technologií, aby nezaostávaly v úrovni vojenské výzbroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron.

David Cameron. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Konkrétně budou obě země spolupracovat na společném vývoji a testování jaderných hlavic. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho pak bude ke zkouškám sloužit simulační centrum. Fungovat má už v roce 2014 ve Valducu na východě Francie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spolupráci mezi Velkou Británií a Francií v armádní oblasti mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka

„Jedná se o dvě dohody. Jedna se bude zabývat spoluprácí v oblasti společných testů a jaderného arzenálu obou zemí, druhá dohoda upravuje spolupráci v oblasti konvenčních zbraní a má se týkat společných intervenčních akcí,“ vysvětluje londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Britská vláda premiéra Davida Camerona zhruba před dvěma týdny ohlásila škrty ve výdajích na obranu ve výši zhruba 7,5 procenta, tedy necelé tři miliardy liber, propuštění zhruba 25 tisíc námořníků, vojáků i letců.

I to byl podle Kytky důvod, proč, alespoň z britské strany, k dohodě dochází.

Británii i Francii hodně záleží na námořních silách; Británie má v tuto chvíli rozestavěné dvě letadlové lodě. A ty mají být upraveny tak, aby je mohlo sdílet i francouzské letectvo, důsledkem dohody by také podle zpráv z médií mělo být, že na moři bude vždy alespoň jedna ze tří letadlových lodí, které mají nyní Francie a Británie ve službě.

„Největší diskuzi vyvolal fakt, že Velká Británie, jako ostrovní země, bude dalších deset let bez letadlových lodí. I to má dohoda reflektovat tím, že britská letadla budou schopna startovat z francouzských lodí a obráceně,“ dodává Kytka.

Britský premiér David Cameron zdůraznil, že dokumenty musí ratifikovat parlamenty obou zemí: „Britská a francouzská vláda podepíšou dohody o užší spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti. Nové smlouvy už tradičně ratifikují parlamenty obou zemí. Tento princip je stejný. Partnerství: ano. Opuštění svébytnosti: ne.“

Lubica Bergmanová, Patricie Polanská, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme