Maďarsko povolává do služby záložníky. Kvůli uprchlické krizi

Maďarský ministr obrany István Simicskó nařídil částečnou mobilizaci vojáků v záloze. Důvodem je uprchlická krize. Jen včera a dnes přišlo do Maďarska z Chorvatska na devět tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarští vojáci střeží přechod Beremend s Chorvatskem

Maďarští vojáci střeží přechod Beremend s Chorvatskem | Zdroj: Reuters

Záložníci budou plnit v kasárnách úkoly vojáků, kteří jsou již delší dobu v terénu a přispívají k ochraně hranic, respektive se účastní stavby bezpečnostního plotu na jižních hranicích Maďarska, nebo jsou na právě probíhajícím vojenském cvičení NATO.

Maďarská armáda má asi 5 tisíc profesionálních vojáků, až 80 procent z nich odveleli na stavbu plotu.

Rezervisty lze zapojit i do každé činnosti v kritických oblastech podél jižních hranic - kromě takzvaných policejních, mezi které například patří řešení konfliktů s uprchlíky.

Slovinská policie na hranici s Chorvatskem použila proti uprchlíkům slzný plyn

Číst článek

Budapešť také oznámila, že dokončila výstavbu plotu na hranicích s Chorvatskem. Zábrany z ostnatého drátu byly vztyčeny v úseku hranic dlouhém 41 kilometrů, uvedl mluvčí ministerstva obrany. Zbývajících 330 kilometrů maďarsko-chorvatské hranice tvoří řeka Dráva.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szíjjártó vytknul chorvatským představitelům, že běžence přicházející ze Srbska nechají pokračovat k maďarským hranicím.

Maďarský policista pomáhá rodině běženců vystoupit z vlaku v Magyarboly | Foto: Reuters

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Gregor Martin Papucsek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme