Nová řecká vláda musí podle eurozóny splnit dosavadní dohody

Radikálně levicová strana Syriza musí podle eurozóny jako vítěz řeckých voleb splnit platné dohody. Řekl to Jeroen Dijsselbloem, který v současnosti předsedá Euroskupině, tedy poradám ministrů zemí eurozóny. Syriza lákala voliče na to, že chce, aby věřitelé umazali Řecku část dluhů a že bude vyjednávat o příhodnějších podmínkách pro splácení jejich zbytku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr strany Syriza Alexis Tsipras

Lídr strany Syriza Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Dijsselbloem připomněl, že eurozóna už Řecku několikrát snížila úroky u záchranných půjček a prodloužila dobu jejich splatnosti a nevyloučil, že by bylo možné jednat o snížení dluhu znovu, na takové rozhovory je prý však zatím příliš brzy.

Řecko šéfa Euroskupiny podle něj nejdřív musí s eurozónou dokončit současná jednání o poskytnutí další části záchranné půjčky. Teprve poté dojde na analýzu toho, jestli je řecký dluh udržitelný nebo ne.

Vítěz voleb Syriza půjde do koalice s Nezávislými Řeky

Číst článek

Řecko se před pěti lety dostalo na pokraj státního bankrotu a od té doby žije z půjček Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu. Půjčky jsou však podmíněné tvrdými úspornými opatřeními.

Syriza s pravděpodobným koaličním partnerem Nezávislí Řekové má v plánu vyjednat s věřiteli úlevy a odpuštění dluhů a ekonomiku chce zlepšit výraznými investicemi. Třeba podle hlavního ekonoma společnosti ERA Jana Bureše to však vůli obrovskému zadlužení země nebude jednoduché.

„Je zde prostor pro vyšší investice v Řecku, ale nevěřím v nějaké zázračné řešení. Je třeba se dívat na řeckou ekonomiku realisticky, a i když se bude investovat hodně, tak v nejbližší době to pravděpodobně nějak výrazně nezvýší potenciální růst řecké ekonomiky,“ řekl Bureš.

Řekové oslavují vítězství Syrizy, euro spadlo vůči dolaru nejníže za 11 let

Číst článek

Jaroslav Skalický, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme