Tisíce migrantů jdou z Budapešti do Rakouska pěšky, policie jim nebrání

Tisíce uprchlíků z Maďarska dnes zamířily směrem na západ pěšky. Po silnici se k rakouským hranicím vydala skupina běženců, kteří byli na budapešťském nádraží Keleti, a na pochod se vydala i část migrantů, které policie před tím donutila vystoupit z vlaku na nádraží v Bicske.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti se vydali z budapešťského nádraží Keleti do Rakouska. Pěšky

Migranti se vydali z budapešťského nádraží Keleti do Rakouska. Pěšky | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Z nádraží Keleti přes centrum Budapešti a dál směrem k rakouské hranici vyrazila část uprchlíků dnes po poledni.

Vadilo jim, že nemají dostatek informací o tom, co s nimi v Maďarsku bude. Za tři dny, co na nádraží leželi, stanovali, piknikovali a čekali, jestli se něco bude dít, jim údajně nikdo – ani policisté, ani zástupci úřadů – nedal jakoukoli relevantní informaci o tom, jestli pro ně úřady přistaví nějaké vlaky, nebo jestli je pošlou do záchytných táborů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci s uprchlíky v Budapešti přiblížil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

K průvodu migrantů, kvůli němuž policie dočasně omezila provoz v centru města, se postupně přidávali další a další lidé. „V průvodu jsou staří, mladí, rodiny s dětmi,“ přiblížil zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, který skupinu asi deset kilometrů doprovázel.

Lidé zamířili k asi 200 kilometrů vzdálené rakouské hranici, ale v úmyslu mají pokračovat až do Německa.

Plánují, že ujdou desítky kilometrů denně, někde zůstanou, přespí a pak budou pokračovat dál. Celý úsek zamýšlejí zvládnout během několika dní.

Na cestě jim pomáhali dobrovolníci nabízející jídlo a pití, a gesto solidarity tu a tam projevil i někdo z projíždějících řidičů. Policisté běžencům v pochodu nebránili. „Pouze je usměrňují, aby zbytečně neblokovali dopravu,“ poznamenal Vavrouška.

Ze začátku byli policisté zaskočení a na dav tak dohlíželo jen několik lidí v uniformách, později už průvod doprovázely desítky motorek a aut s majáky. Jeden z maďarských policistů se Českému rozhlasu mimo záznam svěřil, že sami nevědí, co se bude dít.

Přestože se do pohybu dala masa lidí, tisíce dalších migrantů na nádraží zůstaly. Jedná se především o rodiny, které si zejména kvůli malým dětem na pěší anabázi netroufly.

Maďarsko nabídlo běžencům odvoz

Krizový štáb maďarské vlády se rozhodl odvézt utečence z budapešťského nádraží Keleti stejně jako ty, kteří se vydali pěšky po dálnici k rakouským hranicím. Nabídnul k tomu sto autobusů.

Rakouská vláda s řešením souhlasila. Do obce Hegyeshalom na rakouských hranicích by se tak mohlo odvézt až 3000 lidí. První autobusy začaly jezdit v noci.

Za mrtvé uprchlíky nalezené v dodávce v Rakousku může podle Europolu gang ze západního Balkánu

Číst článek

Kromě uprchlíků z Keleti se dnes na pochod vydaly i asi tři stovky běženců z nádraží v Bicske.

Jedná se o část z lidí, kteří ve čtvrtek dopoledne nastoupili v Keleti do vlaku v mylné naději, že je odveze k rakouským hranicím. Policie však soupravu 37 kilometrů za hlavním městem zastavila a nechala všechny migranty vystoupit.

Policisté chtěli nechat běžence odvézt autobusy do přijímacího střediska, ti to však odmítli.

Pokud se policie rozhodne obě skupiny zadržet, mohli by se běženci setkat právě v městečku Biscke, kde je uprchlický tábor. Uprchlíci z Budapešti jdou v odstavném pruhu po dálnici M1, která vede kolem Biscke.

„Není možné vyloučit, že je to opět nějaká past a police je tam jaksi odkloní,“ uvedl spolupracovník ČRo v Maďarsku Gergor Martin Papucsek. Poznamenal však zároveň, že další vývoj lze nyní jen těžko seriózně odhadovat.

Uprchlíci v maďarském Bicske dál protestují a nechtějí odejít z nádraží

Číst článek

Tři stovky uprchlíků dnes vyšly i ze záchytného tábora v Röszke, vybudovaného poblíž srbsko-maďarského hraničního přechodu Horgoš.

Protože se vydali po dálnici směrem na Budapešť, policie částečně uzavřela blízký hraniční přechod ve směru ze Srbska do Maďarska, aby nedošlo k nehodám.

Odpoledne policisté oznámili, že všechny uprchlé běžence z Röszke zadrželi a že doprava byla opět plně obnovena.

Část migrantů, kteří byli zadržení v Budapešti, se vydala pěšky k rakouským hranicím | Foto: Petr Vavrouška

Gregor Martin Papucsek, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme