Zrušení sankcí závisí hlavně na Rusech, řekla Merkelová na summitu G7

Hned několik světových státníků se dnes na summitu skupiny G7 v Bavorsku vyslovilo pro pokračování sankcí proti Rusku a dalo najevo, že ke zmírnění sankcí není zralá doba. Nynější schůzka sedmičky nejsilnějších světových ekonomik je už druhá, na níž není přítomen ruský prezident Vladimir Putin. Vzdor tomu, že Rusko zastoupeno není, je podle agentury AP problém vztahů s Moskvou na summitu v popředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Shinzo Abe, Jean-Claude Junker, Stephen Harper, François Hollande, Donald Tusk, Angela Merkelová, Barack Obama a David Cameron na G7

Zleva: Shinzo Abe, Jean-Claude Junker, Stephen Harper, François Hollande, Donald Tusk, Angela Merkelová, Barack Obama a David Cameron na G7 | Zdroj: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu prohlásila, že jakékoli zmírnění protiruských sankcí je do značné míry v rukou Moskvy.

Podle Merkelové závisí na úplném naplnění dohody o příměří, podepsané v únoru v Bělorusku. „Záleží to docela na Rusech a také na Ukrajincích,“ poznamenala kancléřka.

Merkelová očekává, že summit G7 vyšle do Ruska jednotný signál. Její tón byl však údajně smířlivější než slova předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který je na summitu jako host a který dnes řekl, že jediná možná diskuse o sankcích se může týkat jen jejich rozšíření.

Odpůrci G7 protestovali v alpském lese. Demonstrace byla poklidná

Číst článek

Merkelová novinářům řekla, že sankce nejsou samoúčelné. „Mohou být zrušeny, pokud zmizí důvody jejich zavedení a pokud budou problémy vyřešeny,“ konstatovala.

Pro zachování sankcí se rozhodně vyslovil britský premiér David Cameron. Na jejich pokračování bude trvat i přes to, že některé země, zejména Řecko, strádají kvůli odlivu ruských turistů a ruských investic.

„Sankce mají dopad na všechny země. Británie ale nedopustila, aby její výhody z finančních služeb stály v cestě robustní reakci na agresi podporovanou Ruskem. Nemyslím, že by se ostatní země měly chovat jinak,“ řekl Cameron.

Země skupiny G7 | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme