Špičky EU odsoudily ostrý zásah běloruské policie proti demonstrantům

Zbití demonstrantů, jejich zatýkání a zranění jednoho z opozičních předáků běloruskou policií odsoudila Evropská unie. Demonstraci několika desítek tisíc lidí nespokojených s průběhem prezidentských voleb pořádkové síly v Minsku tvrdě potlačily. Šlo o největší demonstraci od doby, co se v roce 1994 prezident Aleksander Lukašenko chopil moci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Násilí, které následovalo po prezidentských volbách odsoudila unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Odmítla zvláště zbití a zadržení opozičních lídrů včetně několika prezidentských kandidátů. Vyzvala běloruskou vládu k jejich okamžitému propuštění.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Minsku je zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu 6 Alexandr Tolčinský

Nepřiměřeným použitím síly proti demonstrantům, novinářům a členům občanských iniciativ je otřesený předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Odsoudil zmlácení jednoho z Lukašenkových protikandidátů Uladzimira Njakljajeva a zatčení dalších stovek demonstrantů.

Alexander Lukašenko ale žádnou kritiku nepřipouští a dnes vzkázal: „V Bělorusku nepřipustíme žádnou revoluci ani kriminální rejdy.“ Zároveň pochválil policejní oddíly za zásah proti, podle jeho slov, „vandalům a chuligánům“.

Opozice volby označila za zmanipulované. Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu 6, Alexandra Tolčinského, se ale dá předpokládat, že jeho vítězství je oprávněné: „Objevily se pochybnosti, zda zvítězil takovým rozdílem. Já se ale domnívám, že jeho vítězství je těžko zpochybnitelné."

Režim prezidenta Lukašenka je známý krutým potlačováním opozice, které velmi připomíná řádění bezpečnostních sil za vlády komunistů ve Východním bloku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma běloruských voleb mluvil ve Stalo se dnes rusista rusistu Milan Dvořák

Opozice neměla šanci

Podle nejnovějších zpráv bylo zatčeno 600 demonstrantů, všichni neúspěšní prezidentští kandidáti, jednoho z nich přitom zbila policie tak, že je na JIP. Rusista Milan Dvořák ve Stalo se dnes vyjádřil názor, že dlouhodobě Bělorusku nakloněné Rusko, i když se v poslední době stavělo kriticky, zvážilo, že Lukašenko nemá alternativu.

„Opozice určitě neměla šanci uspět. Lukašenko ovládá silové orgány: policii, armádu. A za druhé sdělovací prostředky. Ten, kdo se proti němu staví, těžko může něco udělat. Navíc těch devět kandidátů znamená, že chabé síly opozice jsou ještě roztříštěné.“

Dvořák připustil, že manipulace, o nichž se mluví, mohla být při tzv. předběžném hlasování, kterého se zúčastnila až čtvrtina voličů a dříve odevzdané hlasy střežila Lukašenkova milice. „Ale přesto politologové odhadují, že Lukašenko má nejméně poloviční nebo i většinovou podporu zejména ve venkovských oblastech,“ připomněl Dvořák.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme