Střední Evropa hodnotí dohodu EU o uprchlících kladně. Itálie to vidí jinak

Česko i další země EU si můžou samy určit, kolik uprchlíků ze Středomoří nebo Blízkého východu přijmou. Vyplývá to ze závěrů bruselského summitu. Premiéři a prezidenti zemí EU na něm odmítli povinné kvóty, zároveň se ale zavázali, že budou migranty přijímat dobrovolně. V součtu by měla celá unie do dvou let umístit 60 tisíc běženců, v českém případě to nejspíš budou stovky ročně. Česko, Slovensko nebo Maďarsko jsou s výsledkem summitu spokojené, například Itálie ho ale kritizuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu EU v Bruselu

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

„Tento tlak jsme ustáli tak, že můžeme ukázat malé véčko. Dosáhli jsme toho, čeho jsme chtěli,“ řekl po jednání slovenský premiér Robert Fico.

Mluvil o velkém tlaku na zavedení povinných kvót, kdy by každá země musela přijmout tolik uprchlíků, kolik jí vypočítala Evropská komise.

Místo toho teď státy během července samy nabídnou, kolik běženců přijmou. Dobrovolné přijímání uprchlíků si vymínila skupina sedmi zemí včetně Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro povinné kvóty na uprchlíky hlasoval v EP poslanec za ČSSD M. Poche, proti je naopak europoslanec za ANO P. Telička. O postoji Německa mluvil publicista J. Šonka

„Rozhodneme se na základě našich analýz, našich možností a našich kapacit,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Konkrétní počty a podmínky přijetí azylantů mají vyjednat unijní ministři vnitra do konce července.

Výsledky summitu Evropské unie hodnotí uspokojivě vedle Česka a Slovenska také Maďarsko. Země osmadvacítky totiž uznaly, že počet uprchlíků v Maďarsku je už teď mimořádně vysoký, a země tak nemusí přijímat další.

Dnešní komentáře v maďarských médiích mluví o tom, že Viktor Orbán dosáhl, čeho chtěl. Zároveň ale připomínají, že summit na druhé straně neuznal, že problém Maďarska s migranty je stejný jako v případě Itálie a Řecka.

Římu se dohoda nelíbí

Povinné kvóty na přijímání uprchlíků navrhovala Evropská komise spolu s Německem nebo právě Itálií, která výsledky jednání kritizuje - jako jedna ze zemí, které čelí největšímu náporu migrantů a které volají po větší solidaritě v rámci unie.

Italský premiér Matteo Renzi naznačil, že očekával ambicióznější dohodu, a nepřímo obvinil postkomunistické země i Británii z toho, že chápou evropskou integraci jen jako věc rozpočtů, nikoliv hodnot a principů.

Země EU nebudou uprchlíky přijímat podle kvót, 60 tisíc si jich rozdělí dobrovolně

Číst článek

Důvod k maximální spokojenosti nemá ani šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle komentářů usiloval o závaznější pravidla pro přijímání uprchlíků, aby jednotlivé země v budoucnu nemohly snadno odříct vlastní účast na řešení problému.

Juncker nicméně uvedl, že pokud bude o azylanty postaráno, nezajímá ho, jestli se tak stane na dobrovolné, nebo povinné bázi.

Podle aktuální statistiky OSN dorazilo od začátku roku přes moře do Itálie a Řecka 125 tisíc migrantů a mnoho dalších překročilo pozemní hranici, což je oproti loňskému roku výrazný nárůst.

Gregor Martin Papucsek, Jan Prokeš, Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme