Nečekaná komentátorská hvězda exkluzivně z Eura: Nemůžu tomu uvěřit, plním si fotbalové sny

Před fotbalovým mistrovstvím Evropy ho nikdo neznal, teď je z něj světová celebrita. Euforický projev komentátora islandské televize Gudmundura Benediktssona se stal hitem internetu. Vítězství reprezentantů své země nad Rakouskem i naposledy v osmifinále nad Anglií prožíval jako smyslů zbavený. Po BBC už stovky dalších žádostí o rozhovor odmítá, ale pro Český rozhlas udělal výjimku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Islandu během fotbalového Eura

Fanoušci Islandu během fotbalového Eura | Zdroj: Reuters

Byl to krok do nové dimenze pro islandské fotbalisty, ale i pro komentátora, kterému známí říkají Gummi. Vítězství nad Rakouskem vyneslo reprezentantům postup ze skupiny a jemu světovou popularitu. Ale senzační vítězství nad Anglií prožíval ještě silněji.

„Stále tomu nemůžu věřit,“ říká, když svolí k bleskovému rozhovoru v ústraní při odchodu ze stadionu. Emocí je pořád plný, a tak mluví a brečí.

Při zápase s Rakušany se cítil hrozně. Bylo to 1:1 a inkasovaný gól by Islanďany poslal z Francie domů, posledních 20 minut měl stažený žaludek a s vítěznou brankou v poslední minutě přišel gejzír nadšení. Teď s Angličany to bylo jiné. Po rychlém obratu na 2:1 cítil, že Island hraje výborně a kontroluje situaci. Ovšem euforie ho ovládla zase.

Přehrát

00:00 / 00:00

S islandským televizním komentátorem Gudmundurem Benediktssonem během fotbalového Eura mluvil reportér ČRo Jan Kaliba

Někdo může vnímat jako neprofesionální, že se televizní komentátor během zápasu přestává ovládat a ztrácí kontrolu nad svým projevem. Gudmundur Benediktsson pro to má ne snad omluvu, ale docela jasné vysvětlení.

„Byl to můj velký sen, dostat se s Islandem na mistrovství světa nebo Evropy. Sám jsem totiž za islandskou reprezentaci hrál, jenže v době, kdy Islanďani o účasti na takovém turnaji mohli opravdu jenom snít,“ dodává Benediktsson, který si tyto emoce na hřišti nezažil, a tak si to kompenzuje teď za mikrofonem.

Navíc se s novými islandskými hrdiny osobně zná, s některými dokonce hrával v jednom klubu a další trénoval - i proto tolik emocí, když to teď na Euru jeho kamarádům jde tak skvěle.

Zklamaní angličtí fanoušci si budou muset na úspěch svých reprezentantů ještě počkat

Číst článek

Mimochodem Gudmundur Benediktsson byl ještě před několika dny také asistentem trenéra v prvoligovém týmu KR Reykjavík. Jenže spolu s hlavním koučem dostal výpověď, protože tamní liga pokračuje i během Eura, a klubu KR se nedaří. Jenže to teď populárního Gummiho pramálo trápí, on prožívá komentátorskou pohádku a bourá mýtus o chladných Seveřanech.

"Kdybyste se zeptali mých známých na Islandu, potvrdí vám, že jsem klidný člověk, co se výrazně neprojevuje. Ale nejúžasnější sport na světě přináší emoce a mně teď obzvlášť. Fotbal miluji od malička a nikdy nepřestanu,“ vyvsětluje Gudmundur.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme