Nemusí být nouze o překvapení, komentuje nový formát Eura brankář Petr Čech

Právě začínající fotbalové Euro si zahraje prakticky polovina Evropy. Turnaj se totiž premiérově rozšířil z 16 na 24 národních týmů. Na první pohled je tak jednodušší na šampionát postoupit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář české reprezentace Petr Čech před zahájením ME ve Francii

Brankář české reprezentace Petr Čech před zahájením ME ve Francii | Zdroj: ČTK

„Pro nás je samozřejmě větší šance se na Euro dostat,“ kouká už obránce Pavel Kadeřábek i do budoucnosti, kdy se síla jednotlivých reprezentací může ještě vyrovnávat.

Aktuálně by ale Česko nechybělo na mistrovství Evropy, stejně jako pokaždé od osamostatnění, ani při starém formátu.

„My jsme se o tom bavili s klukama, že jsme skončili první ve skupině, takže bychom postoupili, i kdyby se Euro hrálo jen na 16 týmů. Možná je to tedy letos i trochu škoda, že se změnil formát. Je tu víc týmů a větší konkurence,“ myslí si jeden z českých debutantů na velkém turnaji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští fotbalisté komentují nový formát fotbalového Eura

Na Euro do Francie se ale dostaly i reprezentace, které rozhodně nejsou tradičními účastníky. Bez rozšíření by jejich šance na postup byly výrazně menší. Například Albánie, Severní Irsko nebo Wales.

„Až samotné Euro ukáže, jestli to byl správný formát, nebo ne. Já si myslím, že ano. Je více zápasů a celkově je ten formát podle mě lepší,“ říká o rozhodnutí zvýšit počet účastníků gólman Tomáš Vaclík.

Na Euru je tak šest skupin, ze kterých se dostanou do vyřazovací části určitě nejlepší dva v jednotlivých tabulkách a nově čtyři nejlepší ze třetích míst. Proti minulosti tak bude cesta za titulem evropských šampionů o jedno kolo delší.

„Přibylo jedno kolo. To může být zajímavější, může to být ošidné a nemusí být nouze o překvapení,“ říká zkušený gólman Petr Čech, který by rozhodně nechtěl v osmifinále chybět.

Česká reprezentace si ale musí v základní skupině poradit s těžkými soupeři - Španělskem, Chorvatskem a Tureckem, přes které by bylo těžké postoupit v jakémkoli formátu Eura.

Mirko Vasić, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme