Bartoň s Welschem se na ME loučí s reprezentací. Vidina her v Riu je ale motivací i pro ně

Luboš Bartoň a Jiří Welsch. Dva velké pojmy českého basketbalu, které spojuje nejen věk a stejné reprezentační zážitky, ale aktuálně i fakt, že chtějí na právě startujícím mistrovství Evropy ukončit své profesionální kariéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch (č. 9) a Luboš Bartoň (v bílém) mají v Lotyšsku jednu z posledních možností jak si zahrát spolu

Jiří Welsch (č. 9) a Luboš Bartoň (v bílém) mají v Lotyšsku jednu z posledních možností jak si zahrát spolu | Foto: Michal Jurman

Trénink skončí bojovým pokřikem, Jiří Welsch se i v 35 letech jen lehce otře ručníkem a jako první nakluše mezi novináři. Tradiční úsměv na rtech, tradiční upřímnost.

„Je to mix pocitů. Trochu pocit úlevy, že šampionát už je tady, a trocha nervozity před jeho začátkem,“ přiznává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Welsch a Luboš Bartoň se na ME v Rize loučí s reprezentačními kariérami. Jestli by si je prodloužili kvůli hrám v Riu, zatím neřeší

Welsch má za sebou nespočet velkých zápasů, slavné NBA nevyjímaje. Do Rigy přicestoval ve čtvrtek jako kapitán hodně ambiciózního českého týmu, o kterém se mluví jako o jednom z nejsilnějších v historii.

I pro něj je pocta být v něm. Zvlášť když ví, že evropský šampionát u řeky Daugavy, je pro jeho generaci ideální šancí, jak odejít na vrcholu.

„Budu se snažit přispět co nejvíce, abych byl platným hráčem. Doufám, že reprezentační kariéru zakončím na dobré notě, což je minimálně postup ze skupiny,“ stanovuje Luboš Bartoň jasný cíl sobě i svému parťákovi z reprezentace.

Ideální scénář společné rozlučky má dvě dějové linky. První je uspět na evropském šampionátu a probojovat se do vyřazovacích bojů, které hostí Francie. Ta druhá je lemována olympijským písmem.

Právě o účast minimálně v olympijské kvalifikaci, která se bude hrát až příští rok, se totiž na evropském šampionátu také hraje.

„Je to motivace nejen pro mě, je to motivace pro všechny. Účast na olympiádě je snem každého, já se tím ale nenechám unést,“ vzkazuje Welsch bez jakéhokoliv mlžení a unášení se, že pokud by se historicky první účast basketbalistů samotného Česka blížila realitě, byla by pro něj ještě obrovskou výzvou k dalšímu prolévání potu pod bezednými koši.

Jiří Welsch na tréninku v rozhovoru s trenérem Ronenem Ginzburgem | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme