Soudcovská unie podpořila dohodu o zpětném dorovnání části platů

Vedení soudcovské unie podporuje dohodu o zpětném doplacení části mezd. Soudci a státní zástupci mají dostat zpět miliardu a 200 milionů korun, části nároku se podle dohody vzdají. Vláda na oplátku očekává, že soudci stáhnou své žaloby proti státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Stát soudcům podle Nejvyššího soudu několik let špatně vypočítával výši platů. Díky dohodě ušetří kolem čtyř miliard, které by musel vyplatit v případě, že by soudci a státní zástupci na dohodu nepřistoupili.

Soudcovská unie doporučuje soudcům, aby příslušné dohody uzavírali. Pokud odmítnou, nesmí jim ale podle prezidentky Daniely Zemanové hrozit postih.

„Uzavření dohody je individuální záležitostí každého soudce. Unie se výslovně vyjádřila v tom smyslu, že žádný soudce nesmí být k uzavření této dohody nucen, nesmí být v souvislosti s projevem této svobodné vůle postihován. Pokud by se tak stalo, soudcovská unie mu vyjádří podporu a pomoc.“

Spor o platy soudců
Ministerstvo práce vypočítávalo mzdy soudců z průměrné hrubé měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře na základě dat Českého statistického úřadu. Nejvyšší soud ale v lednu rozhodl, že resort měl vycházet z jiného čísla, které mzdy přepočítává na plné úvazky. Zatím používaný údaj totiž zahrnuje i zkrácené úvazky a ty průměr snižují.

Podle Soudcovské unie jde o kompromisní řešení, kterým se soudci vědomě vzdávají větší části oprávněných nároků. Prý jde o výraz jejich společenské odpovědnosti a solidarity. Soudci po vládě nebudou žádat prohlášení, že justice ustoupila pro dobro společnosti a svým krokem ušetří státu peníze.

„Tam nemáme, že bychom výslovně žádali omluvu nebo něco takového, nicméně jsme uvedli, že jsme přesvědčeni, že toto řešení znamená konec dalších zásahů do našich platů, že to znamená narovnání poměrů. Myslíme, že i v tom je trochu obsažen apel, aby se situace uklidnila,“ řekl první viceprezident unie Tomáš Novosad.

Dohoda vlády s představiteli justice je reakcí na nedávný verdikt Nejvyššího soudu, který v pilotním případu přiznal soudkyni z Brněnska dorovnání platu kvůli nesprávně stanovené základně a kvůli sníženému koeficientu.

Igor Maňour, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme