Trest 4,5 roku pro Janouška platí. Nejvyšší soud odmítl dovolání

Nejvyšší soud zamítl dovolání v případu pražského lobbisty Romana Janouška. Podal ho jak Janouškův advokát, tak nejvyšší státní zástupce. Soud obě označil za „zjevně neopodstatněná“. Trest 4,5 roku vězení pro Romana Janouška za sražení ženy autem tak platí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Roman Janoušek

Lobbista Roman Janoušek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Tato dovolání byla odmítnuta jako zjevně neopodstatněná v neveřejném zasedání. Proto toto usnesení Nejvyššího soudu zasílal soud prvního stupně se zpožděním,“ potvrdila Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, který o lobbistově vině rozhodoval jako první.

Nejvyšší soud obě dovolání odmítl v polovině července. Poté zaslal své usnesení Městskému soudu v Praze, který je dnes doručil účastníkům řízení do datových schránek. Do té doby nechtěla justice výsledek rozhodování o dovolání komentovat.

V březnu 2012 narazil Janoušek v pražské Vyskočilově ulici do auta před sebou, kolizi však neřešil a jel dál. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, 51letá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Janoušek ji srazil a z místa nehody ujel. Když ho policisté nedlouho poté dostihli, nadýchal 2,2 promile.

Žena utrpěla otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Městský soud v Praze loni v dubnu Janouška odsoudil ke třem letům vězení a pěti letům zákazu řízení, a to za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Proti verdiktu se odvolala jak obžaloba, podle níž byl trest nízký, tak obhajoba, které zase připadal nepřiměřeně vysoký.

Vrchní soud v září zpřísnil trest na 4,5 roku vězení a zákaz řízení prodloužil na sedm let. Lobbista nastoupil do vězení loni koncem listopadu.

Žalobci požadovali, aby byl Janoušek uznán vinným z pokusu o vraždu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto podal dovolání s tím, že by měl Nejvyšší soud zvážit, zda justice u Janouškova činu zvolila přiléhavou právní kvalifikaci.

Argumentace Janouškova dovolání, které vznesl jeho advokát Vít Široký, není známa. Lobbista se dříve hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Janoušek si odpykává trest v brněnské věznici. Před časem požádal o přerušení trestu ze zdravotních důvodů, Krajský soud v Brně mu však nevyhověl. Lobbista si podal stížnost, nakonec ji ale stáhl. Chtěl, aby Nejvyšší soud mohl co nejdříve rozhodnout o jeho dovolání.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme