Norové odebrali další české dítě, devítiměsíční holčička je navíc vážně nemocná

Norská sociální služba Barnevernet údajně odebrala před pár týdny české matce a norskému otci devítiměsíční dceru. Děvčátko má prý nemocné ledviny a pobývalo v nemocnici. Dítě je závislé na dialýze a čeká na transplantaci. Podle norských úřadů mají rodiče údajně s potomkem nedostatečně vyvinutý kontakt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barnevernet chce údajně odebrat rodičům nemocné miminko

Barnevernet chce údajně odebrat rodičům nemocné miminko | Foto: Petiční výbor

O odebrání své dcery se rodiče dozvěděli prý na Štědrý den a děvčátko má být v trvalé péči pěstounů. Rodina si najala v Norsku advokáta a připravuje odvolání.

Dítě se narodilo v Norsku loni koncem dubna, stejně jako jeho matka má české občanství. Holčička trpí podle opoziční poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), která je členkou výboru, vážnou genetickou chorobou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Rodiče si brali dítě prý pravidelně domů a věnovali se mu.

Lékaři podle poslankyně rodinu chválili a požádali pro ni norskou sociálku o odlehčovací službu. Úřad péče o dítě Barnevernet ale dostal i oznámení od nadřízeného zdravotní sestry, na niž si prý rodiče stěžovali. „Nikdy rodiče neviděl a ani sociálka nikdy rodinu nenavštívila,“ tvrdí Chalánková. Podle ní chtějí úřady dítě přemístit do jiné nemocnice blíž k pěstounům.

Pavel Hasenkopf, právník Evy Michalákové, která přišla kvůli norskému rozhodnutí o rodičovská práva ke svým dvěma synům, má za to, že Barnevernet ohrožuje život holčičky.

„Ukazuje naprostý diletantismus těchto lidí a absurditu situace, kdy o odebrání dětí rozhodují obecní úřady a centrální norská vláda na to jen hledí. Nefascinuje, že Barnevernet naprosto samozřejmě očekává, že rodiče darují dítěti ledvinu, ale nejsou mu dost dobří na to, aby byli dítěti mámou a tátou,“ zdůraznil Hasenkopf.

Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových uvedl, že o situaci už informoval prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Chci ho (Sobotku, pozn.red.) podrobně informovat o tomto případu. Také se s ním chci bavit i o případu Evy Michalákové, a jak by Česká republika mohla v těchto případech pomoci,“ doplnila poslankyně Chalánková.

3297352--sidlo-norske-socialni-sluzby-barnevernet--1-950x0p0.jpeg | Foto: Jaromír Marek

ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme