Nečas obrátil ve věci povodňových rezerv. Podle Kalouska porušuje dohodu

Koalice řeší spor o financování povodňových škod. Premiér Nečas, který ještě před čtrnácti dny obhajoval Kalouskův plán na snížení slevy na dani, nyní prohlásil, že by šlo o vraždu ekonomiky. Ministr financí tvrdí, že premiér měl takto argumentovat dříve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci koalice věří, že poslanci budou o důvěře vládě hlasovat ještě dnes

Zástupci koalice věří, že poslanci budou o důvěře vládě hlasovat ještě dnes | Zdroj: ČTK

Návrh ministerstva spočívá ve snížení slevy na poplatníka o stokorunu. Získané peníze měly putovat do speciálního povodňového fondu. Nečas však nyní chce hledat finance na povodně například v dalších škrtech v rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Kalousek razantně odmítá obrat Petra Nečase ve věci povodňových rezerv

Novou myšlenku premiér zveřejnil v České televizi. Odvolal se na to, že ODS před volbami slíbila, že daně zvyšovat nebude. „Tam bychom skutečně mohli narazit na hranu toho, že bychom se zpronevěřili svým volebním slibům. Budeme o tom diskutovat, ale já mám tady celou řadu výhrad,“ pronesl Nečas.

„Odlišil bych vytvoření rezervy povodňové solidarity od způsobu, jak ji naplníme. Není nutné zvyšování přímých daní. V rozpočtu, kde výdaje jsou 1000–1100 miliard korun, nalezení několika miliard je možné. A i kdyby – díval bych se na oblast nepřímých daní,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Kalousek o Nečasově porušení dohody ve financování povodňových škod.mp3

Miroslav Kalousek je obratem premiéra zaskočen: „Teď prostor pro tuto diskusi již není. Před čtrnácti dny se předsedové tří koaličních stran rozhodli pro tuto variantu a já ji čtrnáct dní zapresovávám do všech souvisejících dokumentů, například i do návrhu zákona o státním rozpočtu.“

„Všechny tyto věcné argumenty měl možnost říkat v okamžiku, kdy předsedové uzavírali dohodu. My už nejsme v situaci, kdy o tom můžeme diskutovat věcně. Můžeme o tom jen diskutovat tak, zda bude nebo nebude dodržena dohoda. Já jsem dlouho nemohl uvěřit tomu, že Petr Nečas nectí uzavřené dohody. Dnešek je pro mne docela překvapením,“ řekl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Kalousek komentuje Nečasovo porušení koaliční dohody

Ministr financí jednoznačně potvrdil, že koalice musí být zajedno: „Je celá řada variant, jak tu situaci řešit. Ale to rozhodnutí padlo na úrovni předsedů tří koaličních stran. Jednostranně ho zpochybnit a vypovědět je prostě koaliční praxe, kterou nemůžeme trpět, protože takhle by se dlouho spolupracovat nedalo,“ tvrdí.

Kalousek nadále obhajuje snížení daňové slevy: „Stokorunová sleva na dani z příjmu je necelých 0,3 procenta sazby. My nechceme zvyšovat sazbu daně ani o procento, ale samozřejmě zrušíte-li jakékoli výjimky nebo snížíte-li slevy, je to nějaké absolutní zvýšení. Ale s tím všechny programy, alespoň těch stran, které chtějí rušit daňové výjimky, počítají.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas, ministr financí Miroslav Kalousek a analytik Raiffeisenbank Aleš Michl o získávání financí na povodně

Uvedené řešení vybrali účastníci koaličních jednání podle Kalouska především proto, že je velmi rychlé, elegantní a parametrické.

„Tahle situace nás bude čekat ještě mnohokrát, že z mnoha různých variant se rozhodneme pro jednu a budeme ji prosazovat a musíme nutně počítat s tím, že z opozice půjde vlna kritiky. Může to fungovat jen za předpokladu, že se nestane, aby kdokoli z těch tří předsedů čtrnáct dní po uzavřené dohodě najednou stáhl kalhoty a začal volat: ´Ježíšmarjá, já to tak nemyslel, já to chci jinak´,“ varuje Kalousek.

Analytik: šetřit musíme opravdu v rozpočtu

Kalouskova tvrzení naopak zpochybňuje analytik Reiffeisenbank Aleš Michl: „V současnosti se česká ekonomika rozjíždí. Jdeme z recese do ekonomického růstu, a pokud v této době zvýšíme daně, ať už přímé nebo nepřímé, růst brzdíme. Šel bych cestou úspor ve státních výdajích.“

Vláda by měla podle Michla ušetřit na výběrových řízeních nebo dotacích podniků. „U povodňového balíčku jsme se bavili, jak ušetřit pět miliard korun. Když se podíváme na státní výběrová řízení, vidíme částky v desítkách miliard. Tam je to podstatné,“ tvrdí.

Podle Michla by vláda měla zveřejnit konkrétní výdaje státního rozpočtu na webových stránkách. „Na webu ministerstva financí běžný člověk tyto údaje nenajde, najde tam stostránkové texty, ve kterých se vůbec nevyzná. Určitě by objevil řadu věcí, které se dají vyškrtnout. Například v položce Ostatní neinvestiční výdaje je částka přes 100 miliard korun. Já nevím, co se pod ní skrývá. Stačilo by být transparentnější a výdaje snadněji vyškrtáme,“ upozorňuje.

Martina Mašková, Jakub Šídlo, Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme