Kontroloři letos odhalili tisíce problémových potravin dovezených ze zahraničí

Salmonela, těžké kovy nebo třeba bakterie, přesně to našli kontroloři u potravin dovezených ze zahraničí v letošním roce. Aby se takovým prohřeškům předešlo, musí příjemci dovoz potravin do České republiky hlásit předem. Nově s jednodenním předstihem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod, potraviny, supermarket

Obchod, potraviny, supermarket | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Doteď bylo povinností hlásit dovoz zboží do dvou dnů. Od začátku tohoto měsíce se ale pravidla změnila a doba se zkrátila na jeden den.

Inspektoři kontrolují hlavně označení zboží, obaly nebo třeba zdravotní nezávadnost výrobků. Jen Státní veterinární správa letos provedla skoro tři tisíce kontrol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za nepoctivé nebo zkažené výrobky loni udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokuty za skoro 100 milionů korun

„U více než jednoho sta kontrol zjistili úřední veterinární lékaři více než 200 závad. Nejčastěji se jednalo o administrativní závady, označování, poškozené obaly nebo nevyhovující teploty při přepravě. V několika případech šlo o pochybení v oblasti zdravotní nezávadnosti,“ potvrzuje mluvčí správy Petr Pejchal.

Veterinární správa kontroluje například maso a výrobky z něj, tedy kromě čerstvých ryb. Na ovoce, zeleninu a třeba doplňky stravy se zase zaměřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta letos odebrala skoro šest tisíc vzorků potravin z dovozu. U 1300 z nich pak našla závady.

Plesnivý kozí sýr nebo kešu plné brouků

„Nejčastěji se jednalo o nevyhovující značení, okem viditelné plísně anebo nesplnění minimálních požadavků na jakost u sortimentu ovoce a zeleniny. Pokud jde o zahraniční potraviny, tak větší množství potíží je s potravinami ze zemí mimo Evropskou unii,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Problémové potraviny pocházejí z téměř všech zemí světa. Kontroloři například letos odhalili mák z Francie, ve kterém bylo nadměrné množství morfinu, nebo také kozí sýr z Nizozemska plný plísní. Inspekce objevila i plesnivé kešu z Indie, ve kterém byli brouci a larvy.

Falšované, nejakostní nebo nebezpečné potraviny a nápoje sleduje portál Potraviny na pranýři. Každý měsíc přibude 40 až 50 nových položek. Lidé tam najdou jména výrobců nebo obchodních řetězců, které nekvalitní jídlo prodávají.

Právě za nepoctivé nebo zkažené výrobky loni udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokuty za skoro 100 milionů korun. To je zhruba o 35 milionů víc než rok předtím.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme