Referendum o syrských uprchlících nebude, vláda je proti kvótám

Referendum o případném přijetí uprchlíků ze Sýrie v Česku nebude. Vláda se na evropské úrovni postaví proti závazným kvótám, které by členským státům stanovily, kolik syrských uprchlíků musí přijmout. Kabinet chce pomáhat mimo území ČR. Peníze a lékařskou pomoc pošle do zemí, které se Sýrií sousedí a jsou v nich uprchlické tábory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

„My prostě nejsme pro závazné kvóty a nejsme materiálně ani bezpečnostně připraveni na příliv tisíců uprchlíků. Na to prostě nejsme kapacitně připraveni, finančně připraveni. O tom se ještě povede diskuse,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Tyto argumenty přednese český ministr na společném jednání ministrů vnitra Evropské unie, kteří se v pátek mají dohodnout na postupu při přijímání syrských uprchlíků.

„My jsme připraveni jednat s našimi partnery, ale primární cíl je pro nás ten, abychom deklarovali solidaritu v tom, že budeme pomáhat v těchto zemích, vysílat tam lékařské týmy, pomáhat materiálně i finančně,“ doplnil Chovanec.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude Česká republika v imigrační politice dodržovat tři základní kritéria.

„My jsme přirozeně v minulých letech poskytovali azyl uprchlíkům, poskytujeme v současné době azyl uprchlíkům a budeme poskytovat i v budoucnosti. Ale bude to vždycky s ohledem na naše ekonomické možnosti, na sociální situaci i bezpečnostní situaci,“ přiblížil.

Postoj vládní koalice nepotěšil zakladatele Iniciativy pro svobodnou Sýrii v Česku Rashida Khalila. „Samozřejmě jakákoliv pomoc je vítaná. Ale myslím si, že Česká republika zaostává za zbytkem vyspělého světa,“ řekl.

Původně se mluvilo o přijetí až deseti tisíc syrských uprchlíků. Současná kapacita uprchlických táborů je, jak řekl ministr Chovanec, 700 lidí.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme