Hradeckým primátorem byl zvolen Zdeněk Fink. Po 73 dnech vyjednávání

Hradec Králové má po 73 dnech vyjednávání nového primátora. Stal se jím pětapadesátiletý lékař a lídr Hradeckého demokratického klubu Zdeněk Fink.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový hradecký primátor Zdeněk Fink

Nový hradecký primátor Zdeněk Fink | Zdroj: ČTK

Na ustavujícím zasedání hradeckého zastupitelstva Zdeněk Fink získal 20 hlasů, tedy o jeden víc, než ke zvolení potřeboval. Na primátorku kandidovala i Hana Orgoníková z ČSSD, ta ale obdržela jen 16 hlasů a neuspěla.

Nový královéhradecký primátor od začátku věřil, že právě tato koalice pěti stran nakonec uspěje. „Já jsem celou dobu říkal, že vlastně čekáme na to, až se TOP 09 vrátí zpátky do koalice, do které by asi logicky měla patřit. Nakonec se vrátila a myslím si, že je to dobře, že je to ku prospěchu města a že by koalice mohla fungovat,“ řekl Fink.

Kromě primátora už byli zvoleni i čtyři jeho náměstci. Večer pak zastupitelé zvolili také další členy jedenáctičlenné Rady města Hradec Králové. Tím skončilo více než dvouměsíční čekání na nové vedení města.

ČSSD v opozici

Nové vedení města chce v nejbližší době hlavně zklidnit napjatou situaci posledních týdnů. „Ta situace je velmi rozjitřená a já udělám všechno proto, abychom my zde v zastupitelstvu – koalice i opozice – našli k sobě cestu. Aby zde nebylo politikaření, ale aby zde byla především odborná a věcná diskuze. To si myslím, že je nejpodstatnější,“ řekl náměstek za TOP 09 Jindřich Vedlich.

Dohoda středopravé koalice z dnešního poledne rozdala karty jednoznačně. Podle ní bude mít v jedenáctičlenné městské radě ODS tři křesla stejně jako TOP 09, Volba pro město a Hradecký demokratický klub budou mít dvě křesla a zbývající obsadí hnutí Doma v Hradci.

Sociální demokracie, která volby v Hradci Králové vyhrála, nakonec zůstane v opozici. Podle náměstka primátora Martina Soukupa z ODS si za to sociální demokraté mohou sami.

„Krach jednání s ČSSD vyplynul z toho, že tato strana měla na naši koalici přehnané nároky. Na obsazení míst v radě města, na pozice primátora a náměstků, což samozřejmě naše pravostředá koalice nemohla akceptovat,“ dodal Soukup.

Ota Nehasil, Marika Táborská, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme