V Teplicích vznikla nová služba sdílení kol Rekola, půjčit kolo si můžete kdekoliv na ulici

Půjčování kol v Ústeckém kraji je čím dál oblíbenější. Ke klasickým půjčovnám kol se v poslední době přidali také České dráhy a nová služba sdílení kol Rekola v Teplicích.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová služba Rekola v Teplicích

Nová služba Rekola v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Kdo chce používat službu Rekola, musí se zaregistrovat a zaplatit poplatek. Poté v SMS dostane kód pro odemčení zámku a může nasednout na jakékoliv volné růžové kolo na ulici a jet.

Kola jsou rozmístěna v několika zónách. „Jedna je v Řetenicích, jedna je v Srbicích, u Olympie a největší zóna je kolem centra města. Vždycky to zasahuje i do obytných čtvrtí. Každého uživatele budeme vyzývat, aby ta kola zamykal odpovědně. Samozřejmě tak, jak to dovoluje zákon, to znamená ne k trakčnímu vedení a podobně,“ popisuje umístění kol lídr dobrovolníků Rekola Teplice Jakub Mráček (Volba PRO! Teplice).

Nová služba se místním líbí. „Já si myslím, že je to praktický způsob pohybu po městě, kdy vlastně se nemusíte obávat o krádež vlastního kola, zvlášť teda pokud se potřebuju dostat ze dvou bodů, které mají špatné spojení hromadnou dopravou, například s přestupem nebo velkou oklikou,“ říká uživatel Jan Hanzlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možnosti půjčení kol v Ústeckém kraji zjišťovala ve své reportáži Gabriela Hauptvogelová.

Půjčit kolo si ale můžete také na nádražích Českých drah. Půjčovny jsou v Ústí nad Labem, v Děčíně a v Lovosicích. Kolo ale můžete vrátit i v Roudnici nad Labem. Pro příští sezónu plánují České dráhy rozšířit tuto službu také o Litoměřice.

„Budu po Vás chtít určitě dva doklady totožnosti, což jedna je občanka a druhá je třeba řidičák, prostě tam, kde je fotografie,“ vysvětluje Jitka Kazdová, která půjčuje kola na hlavním nádraží v Ústí nad Labem. Půjčení kola stojí 250 korun na den. Také musíte zaplatit vratnou zálohu tisíc korun na kolo a 2500 korun za elektrokolo. „Půjčování kol je velmi oblíbené. Občas se nám stává, že půjčíme kolo na delší dobu a pak nám chybí,“ dodává Kazdová.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme