Z pohraničí začínají postupně mizet vietnamská tržiště

Vietnamský trhovec u německých hranic - to byl tradiční porevoluční obrázek z českého pohraničí. V posledních letech se tenhle obrázek začíná měnit. Vietnamské tržnice skomírají. A možná nejvíce je to vidět v obci Potůčky v Krušných horách. Místní jí říkají Hanoj, brzy už však tahle přezdívka nebude dávat smysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vietnamská tržnice

vietnamská tržnice | Foto: www.radio.cz

V osm hodin ráno je v Potůčkách živo. Vietnamští trhovci otevírají stánky, rozvěšují levné oblečení, na stolky vyrovnávají kartóny cigaret, boty, alkohol, zkrátka všechno možné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z pohraničí začínají mizet vietnamská tržiště

Pan Le Tien Nhi prodává v Potůčkách od roku 1993. Byl mezi prvními, kteří si tady postavili stánek. „Pracujeme pořád. Otevíráme v sedm hodin, končíme kolem osmé. Každý den,“ říká mi. Dovolenou si nebere. Jen jednou za tři roky odjede s rodinou na měsíc do Vietnamu za příbuznými.

Před deseti dvaceti lety nakupovaly v Potůčkách denně tisíce Němců. Ani se nedaly spočítat, říká Le Tien Nhi. A dnes? „Přijde jich tak deset dvacet denně. Navíc si toho už moc nekupují, jen se dívají,“ stěžuje si obchodník.

Koruna vůči euru posílila, v sousedním Sasku není práce a do Potůčků jezdí většinou jen němečtí důchodci. „Jsme tu spíš na výletě,“ říká postarší pár z nedalekého města Chemnitz. Velké nákupy prý rozhodně neplánují, tak možná jen natankovat benzín, to se podle nich vyplatí.

Odchod do větších měst

Obchod v Potůčkách skomírá. A vietnamští trhovci odcházejí, zpravidla do větších měst. Obec Potůčky by si ale přála, aby zůstali. Hlavně proto, že 80 procent obecního rozpočtu tvoří právě příjmy od Vietnamců.

Za tržnicí se traktorová sekačka prohání po travnatém fotbalovém hřišti. Dřív tu byl jenom škvárový plácek, který se svažoval od jedné branky k druhé. Nové hřiště by si obec bez příjmů od trhovců mohla sotva dovolit, říká mi starostka Potůčků Jarmila Fořtová. A to není zdaleka všechno.

„Díky vietnamským penězům mají Potůčky na svých 380 obyvatel plavecký krytý bazén a kabelovou televizi, za kterou neplatí ani korunu. Zatím na to máme peníze, až je mít nebudeme, budeme za televizi muset zavést nějaké poplatky,“ dozvídám se od starostky.

A to by se mohlo stát brzo. Na začátku devadesátých let bylo v Potůčkách něco kolem tří tisíc vietnamských trhovců. Dnes už jich je jenom sedm set. I pan Le Tien Nhi přemýšlí, že z Potůčků odejde.


Zvětšit mapu: obec Potůčky u německých hranic

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme