Poslanci by měli vybrat nového ombudsmana

O obsazení postu nového ombudsmana by dnes měla rozhodnout sněmovna. Senát a prezident Václav Klaus dolní komoře poslali čtyři jména, ze kterých budou poslanci vybírat. Mezi kandidáty je bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, bývalá poslankyně ODS Eva Dundáčková a občanský aktivista John Bok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

ODS hodlá ve volbě podporovat svoji bývalou poslankyni Evu Dundáčkovou, potvrdil šéf poslanců strany Petr Tluchoř:

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidátky na ombudsmana Anna Šabatová a Eva Dundáčková hovořily o volbě na Rádiu Česko

„Paní Dundáčkovou dlouhodobě známe, protože to je naše bývalá kolegyně. I z jejího vystupování jak na ústavně-právním výboru, tak i poslaneckém klubu dobře známe její lidské kvality a jsme přesvědčeni, že ona vždy dává na větší misku vah zájem obecný a společný před zájmem osobním nebo stranickým.“

Sociální demokracie podporuje na post nového ombudsmana Annu Šabatovou. Podle lídra strany a poslaneckého klubu Bohuslava Sobotky je právě ona nejvhodnější kandidátkou.

„Pokud se podíváme na její zkušenosti, které má, tak si myslíme, že to je nejlepší kandidát z těch, kteří byli navrženi,“ uvedl Sobotka.

Volba rozděluje vládní koalici

Kandidaturu Šabatové podporuje i TOP 09, což kritizoval premiér a předseda ODS Petr Nečas. Řekl, že nepovažuje za správné, když se najednou z koalice někdo odpojí, protože se zdá, že je to pro něj výhodnější, a připojí se k opozici.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík ale namítl: “My bychom rádi o této věci diskutovali, ale pokud jsme o ní chtěli diskutovat, tak o ní měli diskutovat již senátoři našeho klubu a senátoři ODS. Již tehdy mohla ODS navrhnout v Senátu podporu společného kandidáta. Nic takového se nestalo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidátky na ombudsmana Anna Šabatová a Eva Dundáčková hovořily o volbě na Rádiu Česko

Šabatová ve vysílání Radiožurnálu řekla, že se nebude snažit získat podporu politiků, pouze se jim v Poslanecké sněmovně představí. Věří přitom, že ne všichni poslanci se budou řídit doporučením svých klubů.

“Volba je tajná a to, že některé kluby zaujaly stanovisko a daly doporučení svým členům, nemusí nutně znamenat, že všichni budou volit stejně. Osobně jsem přesvědčená, že hlasy půjdou v zásadě tím směrem, který někdo naznačil, ale že určitě budou poslanci, kteří se neztotožní s názorem svého klubu,“ uvedla Šabatová.

Prozradila také, že v případě zvolení by rezignovala na funkci předsedkyně Českého helsinského výboru a přestala by pracovat na vysoké škole.

TOP 09 a ČSSD by společně daly dohromady 97 hlasů, Anně Šabatové by pak při účasti všech 200 poslanců stačily už jen čtyři hlasy. Eva Dundáčková se přesto necítí jak outsider volby.

“Kandidáti jsou čtyři, nejsme to jen my dvě. Volba napříč politickým spektrem může probíhat jinak, než jsou doporučení jednotlivých poslaneckých klubů, takže já v tom vůbec žádný problém nevidím,“ řekla Dundáčková na Rádiu Česko.

Věci veřejné se chtějí s kandidáty seznámit

Jak prohlásila šéfka klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí, nejmenší koaliční strana se ještě bude chtít s kandidáty seznámit:

„Shodli jsme se na tom, že to je velice významná funkce a navíc další ombudsman to bude mít po panu Motejlovi složité, takže k tomu chceme přistupovat maximálně zodpovědně a potřebujeme tedy ještě více času na to, abychom se seznámili s jednotlivými kandidáty. Chceme, aby se nám představili a posléze se každý z našich poslanců rozhodne.“

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme