‚Celé Evropě spadl kámen ze srdce.' Politici většinou vítají vítězství Van der Bellena

Vítězství Alexandera Van der Bellena v rakouských prezidentských volbách podle německého vicekancléře a šéfa sociální demokracie SPD Sigmara Gabriela znamená pro Evropu úlevu. Stejně se vyjádřil i německý ministr zahraničí a pravděpodobně budoucí spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier nebo lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, podle kterého v Rakousku zvítězil rozum. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz hovořil o tom, že výsledek protievropskému populismu a nacionalismu zasadil tvrdou ránu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňský Hofburg, sídlo prezidenta Rakouska

Vídeňský Hofburg, sídlo prezidenta Rakouska | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Friedrich Kromberg

„Celé Evropě spadl kámen ze srdce. Pokud se předpoklady potvrdí, bude výsledek voleb v Rakousku jasným vítězství rozumu nad pravicovým populismem," řekl deníku Bild Sigmar Gabriel.

„Srdečné gratulace Van der Bellenovi. Vítězství je těžkou porážkou nacionalismu a protievropskému populismu," napsal Martin Schultz.

„Po vítězství Trumpa a referendu, které rozhodlo o odchodu Británie z Evropské unie, ukázali rakouští voliči, že rozum, tolerance a lidskost nejsou ve volbách v EU jen cizími slovy," řekl agentuře DPA Asselborn, který patří k hlasitým kritikům autoritářství a populismu.

Radost z výsledku dala najevo i šéfka rakouské strany Zelených Eva Glawischnigová. „Je to historický den, historický zlom," řekla agentuře APA. Výsledek označila za dobré a jasné rozhodnutí Rakušanů, které je zároveň utvrzením proevropského kurzu alpské republiky.

Její německý kolega Cem Özdemir, který stojí v čele německých Zelených, Van der Bellenovi srdečně poblahopřál. „Po brexitu a Trumpovi je to pro liberální demokracii povzbuzení," napsal na twitteru Özdemir.

V Rakousku mu říkají ‚zelený profesor‘. Podívejte se, kdo je Van der Bellen

Číst článek

Rakouský kancléř Christian Kern označil Van der Bellenovo vítězství za dobrý den pro zemi. „Nyní se musíme společně postarat o to, aby se nikdo nepovažoval za poraženého," napsal na twitteru.

Šéf evropských lidovců v europarlamentu Manfred Weber na twitteru prohlásil, že Rakušané vyslali jasný proevropský signál populistům, jako je například Le Penová. „Kampaň FPÖ založená na strachu a lžích ztroskotala," uvedl.

Podobný názor vyjádřil i místopředseda Evropské komise odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič. „Vaše vítězství znamená čerstvý vítr nejen pro Rakousko, nýbrž pro celou Evropu," uvedl.

Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová z krajně pravicové Národní fronty FPÖ i Hofera ocenila za statečný boj a prohlásila, že v nadcházejících parlamentních volbách rakouská populistická strana uspěje.

Reakce z Česka

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka se vyjádří k prezidentským volbám v Rakousku až po oznámení konečných výsledků, sdělili prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a mluvčí vlády Martin Ayrer.

Van der Bellenovi už gratuloval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. „Podruhé, a věřím, že definitivně gratuluji Alexanderu Van der Bellenovi a jsem samozřejmě rád, že je to právě on," napsal.

„Je třeba pogratulovat vítězi a popřát mu zdar při výkonu funkce," sdělil bez dalších podrobností předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Hofer uznal porážku, Van der Bellenovi pogratuloval k vítězství v prezidentských volbách

Číst článek

Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska se Rakušané vyslovili pro Evropu. „Zvítězilo přání Rakušanů, aby nebylo zpochybňováno jejich členství v Evropské unii," řekl Kalousek. Nepochybuje o dalším pokračování vynikajících vztahů mezi Českou republikou a Rakouskem.

Bellenovi poblahopřál i předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj rakouské volby nepřinesly žádnou změnu.

„Evidentně opakování voleb nic nového nepřineslo, nepřineslo změnu. Jsem přesvědčený, že hlavním úkolem nově zvoleného prezidenta bude stabilizovat společnost, která těmi opakovanými volbami spíše utrpěla.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme