Rusko pokračuje v leteckých úderech v Sýrii. Vzlétly i strategické bombardéry

Ruské letectvo ve středu zasáhlo 149 ze 190 plánovaných cílů v Sýrii, oznámil generální štáb ruské armády. Masivní bombardování objektů takzvaného Islámského státu pokračuje už druhým dnem v provinciích Rakka, Idlíb, Aleppo a Deir ez-Zor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský bombardér Tu-160 na vojenské přehlídce v Moskvě v roce 2013

Ruský bombardér Tu-160 na vojenské přehlídce v Moskvě v roce 2013 | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Vitaly V. Kuzmin

Mezi zničenými cíli jsou tři velitelská stanoviště, dva muniční sklady, polní tábor, výcviková základna, továrna na výrobu zbraní, komunikační uzly a také 500 cisteren, kterými teroristé převáželi naftu ze Sýrie do Iráku.

Moskva do operace nasadila nejmodernější techniku a vyzkoušela tam i nové křídlaté rakety X-101. Má jít o modernizovanou raketu Raduga, která má dvě varianty. X-101 je konvenční, X-102 může nést i jadernou hlavici, ale ty použity nebyly.

Rakety, které mají dolet 5000 kilometrů, byly vypuštěny z nadzvukových strategických bombardérů TU-160. Ty startují z vojenských základen na Kavkaze a na jihu evropské části Ruska.

Do útoku na objekty Islámského státu byly nasazeny i strategické bombardéry Tu-22M vyzbrojené raketami s plochou dráhou letu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov očekává, že se do syrské operace brzy zapojí i ruské a francouzské námořnictvo z lodí ve Středozemním moři. Obě flotily spolupracují a ruský prezident Putin ruským námořníkům nařídil, aby se k francouzským silám chovali jako ke spojencům.

Francie k syrským břehům vyslala letadlovou loď Charles de Gaule a Rusko flotilu válečných lodí vedenou křižníkem Moskva.

Úzká spolupráce mezi Francií a Ruskem bude prvním prolomením mezinárodní izolace, do které se Moskva dostala po anexi Krymu loni na jaře.

Z Rakky do Mosulu

Džihádisté už nepovažují své hlavní město Rakku v Sýrii za bezpečné. Po francouzských a ruských náletech proto údajně posílají své rodiny do iráckého Mosulu. Samotní ozbrojenci se také zřejmě připravují proti případnému pozemnímu útoku.

Rusko zintenzivnilo vzdušné údery v Sýrii poté, co se potvrdilo, že říjnový pád ruského letadla v Egyptě s 224 lidmi na palubě způsobila bomba.

Islámský stát také včera ve svém časopise Dabiq publikoval fotku údajné bomby, která letadlo nad Sinajem zničila. Explozi měla podle dřívějších informací způsobit podomácku vyrobená asi kilogramová nálož z trhaviny TNT.

Rusko už v úterý oznámilo, že do země vyšle dalších 25 bojových letounů.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme