Ruští umělci vystavují pod širým nebem

Festival Archstojanie se koná v ruské vesnici Nikola Lenivec již popáté. Objekty z přírodních materiálů donutí i k pěší turistice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevský Dům umělců

Moskevský Dům umělců | Foto: Miroslav Bobek

Příroda, otevřený prostor a moderní umění – to všechno lze nalézt v krajině 250 kilometrů jižně od Moskvy. Původně architektonická přehlídka se rozrostla ve výstavu v širokém plenéru – je totiž pro každého, kdo má chuť nejen se dívat a zamyslet, ale také se hýbat.

Objekty jsou rozmístěné na okolních lukách, v lesích, na kopci, u říčky Ugra. Netradiční zasazení objektů do prostoru jde ruku v ruce s jejich nápaditostí a hravostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová o sochařském festivalu poblíž Moskvy

Je zde k vidění například přenosná kancelář v lese – z přírodních materiálů, s vlastní WiFi a lesní klimatizací.

Výstavu tradičně navštěvují umělci a odborníci z Moskvy, ale i místní obyvatelé, kteří si pochvalují dočasný ruch v jinak zapomenutém kraji.

Kalužská oblast, do níž Nikola Lenivec patří, je spíše průmyslová. Vyrostla zde například nová továrna automobilky Škoda-Volkswagen.

Lenka Kabrhelová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme