10. etapa: Peterhansel upevnil vedení

11. leden 2012

Pořadatelé nadělili dakarským závodníkům už tři dny po sobě pořádný balík kilometrů. Desátá etapa z Iquique do Aricy měřila necelých 700 kilometrů a z toho 377 se jelo v měřeném úseku. V cíli ji někteří jezdci hodnotili jako jednu z nejtěžších na letošním Dakaru.

Cesty byly dnes opět prašné, místy to byl fesh-fesh (velmi jemný písek) a asi 30 kilometrů se jelo v dunách. Ty na startovní pole čekaly asi v polovině rychlostní zkoušky a podle jezdců v nich byla náročná navigace.

Mnoho jezdců a posádek dnes udělalo navigační chyby, mezi nimi například Coma, Despres, De Rooy a další. Dlouho se jelo po otevřených, rozlehlých pláních, kde se dalo snadno sjet na jinou cestu.

Motorky

Výsledky včerejší etapy zamíchalo udělení penalizace, když pořadatelé odečetli několika jezdcům na předních příčkách 15 minut za výměnu motoru. Postižen byl vítěz včerejší etapy Španěl Barreda Bort, dále Coma, Despres, Goncalves a Ullevalseter.

Tato událost trochu nahrála do karet průběžně třetímu jezdci Helderovi Rodriguezovi na yamaze, jehož ztráta na druhého Comu se ztenčila na půl hodiny. Ovšem při současném závodním tempu a faktu, že jak Coma, tak prozatímní lídr Despres vyhráli Dakar na motorce už třikrát, to bude mít Portugalec těžké.

Dnes zaznamenal velký úspěch pro tovární tým Husqvarna mladý Španěl Joan Barreda Bort, který vyhrál rychlostní zkoušku před Comou a Despresem. Povedlo se mu to i přesto, že v 120kilometrové rychlosti trefil nohou kamen a myslel si, že mu to utrhlo nohu, jak se vyjádřil v rozhovoru na oficiálních stránkách rallye. Po dojezdu na tankovací bod si vzal prášky proti bolesti a rychlostní zkoušku v závodním tempu dojel.

Štefan Svitko, rodák ze slovenského Žaškova, opět zajel skvělé šesté místo v těžké konkurenci a dokazuje, že ne náhodou je trojnásobný mistr Evropy a devítinásobný vítěz Slovenska v crosscountry. Celkově se posunul už na pátou příčku. Na třetího Rodriguese mu schází 40 minut, ale ten až na výjimky dojíždí etapy před ním. Bude to mít těžké, ale jen tak dál.

Jan Veselý z Czech Dakar týmu dnes dojel se ztrátou 1,5 hodiny na 61. místě. Celkově je na 67. pozici, ale u jeho jména je ve výsledkové listině uvedena také 15minutová penalizace. Na celkovém prvním místě zůstal Despres, ale před Comou má jen 21sekundový náskok. Třetí je stále Rodrigues.

Čtyřkolky

Desátou rychlostní zkoušku z Iquique do Aricy vyhrál pro změnu Argentinec Maffei, který se vyhnul včerejším technickým problémům. Bratry Patronelliovy za sebou nechal zhruba o 13 minut, když je dva dělila jen půlminuta.

Profil tratě 10. rychlostní zkoušky

V celkovém hodnocení však jen dokázal zmenšit ztrátu na druhého Marcose Patronelliho na 17 minut. První zůstává jeho starší bratr Alejandro s téměř 1,5hodinovým náskokem.

Auta

Stephane Peterhansel s vozem Mini si dnes výrazně pojistil celkové první místo v kategorii aut, protože dokázal Gordonovi s hummerem nadělit 14 minut. Gordon totiž při své stíhací jízdě vyjel mimo cestu, vletěl do větší terénní nerovnosti a při tom „udělal“ dvě kola najednou.

Gordon nakonec dojel čtvrtý, na třetím místě byl De Villiers s toyotou a druhý Peterhansel byl jen o 21 sekund pomalejší než jeho týmový kolega Joan Nani Roma. Celkově Robby Gordon klesl na třetí místo s 20minutovou ztrátou na Peterhansela. Na druhou příčku se posunul Roma, ale jeho ztráta je 19 minut, takže boj je stále otevřen.

O možnost zapojit se do této bitvy přišel v dnešní etapě další pilot vozu Mini All 4 Racing Krysztof Holowczyc. Závada na posilovači řízení na trati ho zřejmě vyřadila ze závodu. O to víc to může Poláka mrzet, protože se držel na průběžném třetím místě.

Kamióny

V kategorii kamiónů se na letošním ročníku rallye Dakar dnes děly neobvyklé věci. Po včerejší nešťastné havárii Lopraisovy tatry, která bohužel znamenala konec v závodě, si to rozdávají na ostří nože už jen iveca a kamazy.

Vedoucí iveca De Rooye i Staceyho však dnes měla na trati problémy, okolo 237. kilometru navíc v tu chvíli tři vedoucí iveca včetně Biasona jela špatným směrem a do čela se dostal kamaz kazašského pilota Ardavichuse. Do cíle se ještě na druhou příčku prosmýkl další pilot kamazu Karginov, takže De Rooy dojel až třetí.

Nicméně i toto drobné dnešní zaváhání nemusí De Rooye moc mrzet, protože ztratil jen necelé 2,5 minuty a v celkovém pořadí je bezpečně ve vedení s hodinovým náskokem před svým týmovým kolegou Staceym. Třetí je Ardavichus.

Martin Kolomý s pastelově zelenou tatrou Czech Dakar týmu jel dnes dlouho v první desítce, dokonce na šestém místě a na vedoucí iveca ztrácel jen sedm minut, ale v dunovém úseku ho potkaly nějaké problémy, protože na dalším kontrolním bodě byl třicátý se 100minutovou ztrátou. V cíli tedy bohužel obsadil až 17. příčku. Celkové osmé místo však stále drží.

Jaroslav Valtr s liazkou se poprvé dokázal umístit v první desítce, patřilo mu krásné osmé místo se ztrátou 54 minut. Díky tomu si polepšil v průběžné klasifikaci kamiónů o tři příčky a je 16. Tomáš Vrátný i Miroslav Zapletal jsou ještě na trati, pohybují se ve třetí, respektive v páté desítce.

Popis trasy 11. etapy z Aricy do Arequipy:
Při prvním dakarském dni v nové zemi si Peruánci užijí dva měřené úseky rozdělené pro auta a motorky. Jezdce za řidítky čeká nejdelší závodní úsek. Po dni stráveném mimo cesty a v místech protkaných řekami se mohou motorkáři a jezdci na čtyřkolkách těšit na kamarádské setkání v netradičním bivaku podle konceptu, který byl naposledy použit v marockém bivaku ve Foum Zguid při rallye Dakar 2007. Pro ně totiž půjde o takzvanou maratónskou etapu, která může výrazně ovlivnit vývoj závodu. Do bivaku v Arequipě nebudou smět jejich asistenční vozidla, takže si s opravou strojů budou muset poradit sami.

Iquique–Arica (694 km / RZ 377 km)

Automobily:
1. Roma, Périn (Šp, Fr./Mini) 3:59:37, 2. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) –21, 3. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm./Toyota) –7:44.

Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret 28:41:12, 2. Roma, Perin –19:05, 3. Gordon, Campbell (USA/Hummer) –19:51.

Motocykly:
1. Barreda (Šp./Husqvarna) 4:18:43, 2. Coma (Šp./KTM) –1:32, 3. Despres (Fr./KTM) –3:39, …6. Svitko (SR/KTM) –9:44, 61. Veselý (ČR/Yamaha) –1:34:43.

Průběžné pořadí:
1. Despres 33:07:39, 2. Coma –21, 3. Rodrigues (Portug./Yamaha) –45:56, …5. Svitko –1:24:38, 67. Veselý -14:12:55.

Čtyřkolky:
1. Maffei 5:10:08, 2. M. Patronelli –12:56, 3. A. Patronelli (všichni Arg./Yamaha) –13:26.

Průběžné pořadí:
1. A. Patronelli 40:29:55, 2. M. Patronelli –1:19:29, 3. Maffei –1:36:46.

Kamióny:
1.Ardavichus (Kaz./Kamaz) 5:06:11, 2. Karginov (Rus./Kamaz) –2:18, 3. De Rooy (Niz./Iveco) –2:23, ...8. Valtr (ČR/Liaz) –54:19, 17. Kolomý –1:41:58, 27. Vrátný (oba ČR/Tatra) –2:53:14.

Průběžné pořadí:
1. De Rooy 33:52:33, 2. Stacey (Niz./Iveco) –59:27, 3. Ardavichus –1:04:17, ...8. Kolomý –5:24:09, 16. Valtr –12:19:47, 18. Vrátný –13:40:33.

autor: onj
Spustit audio