Aby poslední vyjížďka nebyla poslední

13. říjen 2010

Přestože dlouhodobým předpovědím meteorologů nejde příliš věřit, je zřejmé, že krásné babí léto nevydrží až do prosince. Meteorologové teď nejčastěji mluví o tom, že pěkné dny skončí už o víkendu. Potom má pršet a nebude trvat dlouho a přijde sníh. Právě teď tedy motorkáři jezdívají na takzvané „poslední vyjížďky“.

Motorkáři vám potvrdí, že ježdění na motorce je vysoce návykové, a proto si každý chce tu svou poslední jízdu předtím, než bude počasí příliš nevlídné, pořádně užít.

„Je to důstojné rozloučení se sezónou. Důležité však je, aby bylo dobře zorganizované,“ popisuje Tomáš Kašpar ze Zábřehu na Moravě. Tento typ akcí je velmi populární, a kdyby vázla organizace, stane se z původně příjemného výletu rozplizlá mrzutost, kdy se pořád na něco a na někoho čeká. To postupem času rozloží náladu i toho největšího pohodáře.

„Každý motorkář vám řekne, že pokud jezdí, je to srdcová záležitost. V úzkém okruhu přátel pořádáme projížďky na závěr sezóny, potom si připravíme stroje na zazimování a jdeme si společně posedět třeba k pivu a pogratulovat si, že jsme přežili zase další sezónu ve zdraví. A samozřejmě se těšíme na další,“ dodává k fenoménu posledních vyjížděk Michal, motorkář z Prahy.

V souvislosti s posledními vyjížďkami se mezi motorkáři často objevuje nebezpečná touha si ještě „naposledy před sněhem“ užít. Před tímto odborníci důrazně varují – silnice jsou totiž už studené, přilnavost pneumatik dramaticky horší než v létě, nemluvě o problémech spojených s obdobím podzimu – mlhách, listí na vozovce nebo nízkém sluníčku.

„Před 14 dny jsme zasahovali u typické nehody, kdy mladý muž na motorce chtěl předjíždět auto, které ovšem zahýbalo doleva. Řidič sice použil blinkr, ale ten nebyl v ostrém slunci vidět, a ve chvíli, kdy byl motorkář na úrovni auta, začalo odbočovat. Pochopitelně došlo ke střetu.“ Jeho následky naštěstí nebyly podle záchranáře Bořka Bulíčka ze společnosti Trans Hospital tragické. Šlo o zlomenou ruku a tržnou ránu na noze.

„Nebyla to vážná nehoda, ale stala se vlivem nízkého podzimního slunce a nedostatečného věnování se řízení.“

Podle Bulíčkových zkušeností bývá na podzim zásahů u nehod s motorkami snad ještě o něco víc než v létě. Přesto se motorkáři svých zážitků v jedné stopě rozhodně vzdát nehodlají. Třeba Tomáš ze Zábřehu by svou yamahu nejraději proháněl celý rok. „Občas se naskytne pěkný prosincový den, kdy svítí sluníčko a jsou suché silnice, takže vyjedeme i v prosinci. Už dvakrát jsme jeli na projížďku dokonce na Štědrý den.“

Až pojedete na svou poslední vyjížďku, rozhodně nepodceňujte své vybavení. Pamatujme, že i když se jede jen kousek, takzvaně kolem bloku, bereme si zásadně helmu, rukavice, pevné boty, minimálně džíny a pořádnou bundu. A na studeném podzimním asfaltu nikdy netestujeme, jestli nám motorka táhne pořád tak pěkně jako v létě. Každý rok je totiž několik motorkářů, pro které se poslední vyjížďka před zimou stane bohužel tou zcela poslední.

autor: pek
Spustit audio