Dakarský deník 13 – rallye dobyla třetí jihoamerický stát

12. leden 2012

Konvoj rallye Dakar dnes opustí území Chile a poprvé ve své historii se jeho trasa dotkne třetí jihoamerické země – Peru. V jejím hlavním městě Limě pak v neděli nejtěžší rallye světa skončí slavnostním ceremoniálem s výjezdem úspěšných strojů na cílovou rampu.

Ještě před pěti sty lety bylo Peru centrem bájné říše Inků. Část potomků této civilizace, kteří celkově tvoří polovinu populace Peru, dodnes žije v Andách tradičním způsobem života. Rallye Dakar si však tuhle v pořadí už 27. zemi na své trase vybrala kvůli poušti Atacama na západě Peru. Pořadatelé dokonce mluví o její severní, nejširší části jako o malé Mauretánii, tedy zemi písečných dun.

Jestli nepřeháněli, to ukážou následující etapy. Soutěžící se ani v peruánské části Atacamy nevyhnou řekám, z And jich tímto vyprahlým místem protéká na padesát. Peru nabízí i vzrušující přírodní útvary. Kromě stále činných sopek i světoznámé největší jezero Jižní Ameriky Titicaca s rozlohou skoro sedm tisíc kilometrů čtverečních položené do náhorní planiny ve výšce přes 3800 metrů.

V Andách najdete také staré incké město Machu Picchu. V Peru navíc existují pro takzvané ufology důkazy o tom, že Zemi navštěvovali mimozemšťané. Považují za ně obrazce na náhorní plošině Nasca pojmenované podle dávné indiánské civilizace, jejíž zánik nebyl nikdy objasněn. Z ne zcela známých důvodů vytvořili tito indiáni v poušti víc než tři sta obrazců většinou velkých několik desítek metrů, které znázorňují zvířata, ptáky i lidské postavy dobře viditelné pouze ze vzduchu.

Peru je určitě pozoruhodnou zemí. Myslí si to i Josef Macháček, který ji chce vidět i přesto, že v soutěži skončil už v Argentině.

„Řekl jsem, že se chci podívat do Peru, a to také splním. Vlastně tam musím dojet, protože musím splnit tajný úkol. Pojedu samozřejmě s konvojem,“ říká Macháček. Co je ten záhadný úkol, se asi nedozvíme, je přece tajný.

autor: jař
Spustit audio