Dakarský deník 15 – rallye Dakar poblíž letiště pro UFO

14. leden 2012

Už jen zhruba 650 kilometrů zbývá účastníkům 34. ročníku rallye Dakar do cíle v peruánském hlavním městě Limě. Včerejší 12. etapa zavedla konvoj do Nascy. Tedy do místa, při jehož vyslovení se zastáncům teorie o přistávání mimozemšťanů na Zemi rozbuší srdce.

Náhorní plošina Nasca má rozlohu zhruba pět set kilometrů čtverečních. Právě tady už přibližně dvě stě let před Kristem žili indiáni kultury Nasca. Naše znalosti o této kultuře jsou chabé, protože se o ní nedochovaly žádné písemné památky a její zánik je zahalen tajemstvím. Má se za to, že část místa, kde je dnes poušť, zemědělsky obdělávali.

Dodnes tato civilizace doslova vzrušuje a dráždí spoustu vědců i ufologů. Z nevyjasněných důvodů totiž indiáni kultury Nasca vytvořili v kopcovitém pouštním terénu víc než tři sta obrazců neboli geoglyfů, většinu z nich o velikosti několika desítek metrů. Kromě spirál, geometrických obrazců a linií dlouhých i několik kilometrů jsou tu k vidění lidské postavy, zvířata, ryby i ptáci.

Ovšem k vidění jen ze vzduchu, protože při procházce tímto místem je prostě nespatříte. Vznikly odstraněním asi dvaceticentimetrové tmavě zbarvené horniny na vápencový nebo pískový podklad. Záhadou však zůstává, jak mohly být v té době ze země tak přesně vyměřeny, aby ze vzduchu vypadaly tak realisticky.

Jejich smysl je další záhadou. Jde o obětinu božstvům? Gigantický astronomický kalendář s liniemi sledujícími významné body na obloze? Zbytky zavlažovacího systému? Označení míst s podzemní vodou využitelnou k zavlažování? Nebo snad jde o naváděcí obrazce pro přistávání mimozemšťanů či snad přímo o jejich práci? Můžete si sami vybrat teorii, která se vám líbí.

Tajemstvím zůstanou i pro dakarské účastníky, kteří se tomuto záhadnému a chráněnému místu na své trase vyhnuli bezpečným obloukem. „Není to jen Nasca, chtěl bych vidět mnohem víc věcí. Připadám si jako dostihový kůň, který má klapky na očích a uhání do cíle. Je mi to líto,“ říká trochu smutně pilot tatry Tomáš Vrátný.

autor: jař
Spustit audio