Dakarský deník 15 – také 33. ročník má svou oběť

14. leden 2011

Už to vypadalo, že třetí ročník rallye Dakar na území Jižní Ameriky se konečně obejde bez smrtelného zranění. Do cíle v Buenos Aires zbývaly tři poslední etapy ze třinácti. Jenže čtvrteční ráno přineslo hned dvě nehody, z nichž jedna skončila smrtí.

Obětí slavné rallye Dakar napočítáte mnohem víc než jejích ročníků. Ten aktuální je třiatřicátý, ale smrtelných případů při závodě nebo přímo spojených se závodem už má Dakar v kronice 51. Tedy pokud počítáme také novináře, pořadatele a diváky. Zatímco první jihoamerická rallye Dakar přinesla smrt jednoho z francouzských motorkářů, druhá hned na začátku vzala život mladé argentinské divačce. V obou případech se to stalo na trati v měřeném úseku.

Včerejší oběť přišla o život na silnici při vjezdu do města Tinofagasta. V 6:10 místního času se tu srazilo závodní auto argentinské posádky Amor–Fenoglio s místním vozem, jehož řidič utrpěl těžká zranění, kterým i přes rychlý převoz vrtulníkem do nemocnice podlehl. Argentinská policie tuto nehodu stále vyšetřuje a neoznámila jejího viníka.

O dvacet minut později se na jiném místě odehrál další karambol. Týkal se jezdeckých hvězd týmu Volkswagen Motorsport Sainze, Al-Attiyaha a dalších. Autobus, který je vezl před startem z hotelu do bivaku k připraveným soutěžní vozům, také havaroval. Narazil do auta, které mu nedalo přednost a jeho řidič nepozornost odnesl zlomenou čelistí a vnějšími zraněními hlavy. Podle vyjádření lékařů není v ohrožení života, ale zůstal v nemocnici na pozorování. V tomto případě už místní policie potvrdila, že nehodu zavinil zraněný řidič.

Asi není náhodou, že všechny jihoamerické smrtelné případy se odehrály v Argentině. Závod se tu jede v hustěji obydlených oblastech než v Chile a argentinští fanoušci rallye Dakar často riskují za hranicí zdravého rozumu. Včerejší smrtelné zranění ale nejspíš bylo jiného druhu a o to je smutnější.

autor: jař
Spustit audio