Vlakem až do divadla! Tuto evropskou raritu můžete zažít na nádraží v Meziměstí na Broumovsku

3. duben 2017

Vlakem až do divadla můžete zajet v Meziměstí na Broumovsku. Jeviště tam mají jen pár metrů od kolejí přímo v budově nádraží. Herci i diváci si tak museli zvyknout na projíždějící vlaky. Při představení také běžně uslyšíte hlášení staničního rozhlasu.

S Jiřím Kašparem jsme na nádraží v Meziměstí a právě přijel vlak. Stojí u dvěří na kterých je napsáno: Vchod pro účinkující. Jeviště a šatna.

Stačilo pět kroků po schodech a jsme na jevišti. Tady se začalo hrát divadlo kdy?

„Od roku asi 1948. Ale předtím, před válkou, se hrálo na druhé straně. Což byla také čekárna. Tam se hrálo divadlo již od roku 1922," říká Jiří Kašpar.

Několik kroků od jeviště jsou koleje

„Divadelní sál je tak pět metrů od kolejí. A někdy to bývá slyšet. Místní si zvykli a cizí se baví. Je ale pravda, že máme většinou s výpravčím dohodu, ať moc nepovídá. Nebo ať postaví vlak malinko někam jinam," směje se Jiří Kašpar.

Čtěte také

Moc prostoru tady není

„Je to tu maličký prostor, ale víc to nejde. Někdy do roku 1980 jsme neměli ani záchod. Přijeli třeba umělci z Prahy a šli přes restauraci na ty drážní záchody. Až pak se tady udělala rekonstrukce. Laskavostí dráhy nám tady udělali průraz. Čili už máme vlastní záchody. To je pro nás vzácnost," vysvětluje Jiří Kašpar.

Vlakem až do divadla můžete zajet v Meziměstí na Broumovsku. Jeviště tam mají jen pár metrů od kolejí

Do hlediště se vejdou stovky diváků

Na dotaz, kolik milovníků divadla se vejde do sálu, má Jiří Kašpar následující odpověď: „Máme kapacitu na 200 osob. Bylo jich tady už i 300. Ale stavíme to obyčejně na takových 180 sedadel."

Pan Kašpar a jeho rodina, jsou vlastně takovým inventářem. Protože v divadelním spolku působí také syn a dcera pana Kašpara: „Já jsem v divadelní výslužbě. Pomáhám se scénou. Dcera režíruje a syn je principál a současně manažer souboru."

autor: baj
Spustit audio