Přípravu na zimu nepodceňujte!

27. říjen 2011

Říká se, že štěstí přeje připraveným. Ví to zřejmě i posluchači Motožurnálu, protože podle ankety drtivá většina z nich pečlivě připravuje své auto na nadcházející zimu. 75 procent hlasujících přezuje auto na zimní pneumatiky, dolije nemrznoucí směsi a doplní zimní výbavu. Dalších 13 procent lidí dokonce zajede s autem i na servisní prohlídku. No a zbývající respondenti buď jen přezují, nebo nedělají nic. V takovém případě je lepší vůz nechat přes zimu v garáži.

Z hlediska práva ovšem tito motoristé prakticky žádnou chybu nedělají. Zákon totiž o povinné zimní výbavě nic neříká. „Kromě zimních pneumatik žádná jiná zimní povinná výbava není, samozřejmě jsou různá doporučení typu lopatka, písek, popel a podobné věci,“ vysvětluje Vladimír Chrástecký, vedoucí odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy.

Pro jistotu také přibližuje podmínky, za kterých je od listopadu do března nutné mít na autě zimní pneumatiky. „Povinnost zimních pneumatik se v podstatě vztahuje na dva případy. Případ první znamená, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Druhý případ znamená, že v průběhu jízdy se v důsledku povětrnostních podmínek změní stav vozovky – na pozemní komunikaci se bude nacházet již zmíněný led, námraza nebo souvislá vrstva sněhu,“ říká opět Vladimír Chrástecký.

Na některých, především horských silnicích ale můžeme potkat i letos značku Zimní výbava, která přikazuje použití zimních pneumatik bez ohledu na počasí. Přesto pouze správné pneumatiky pro bezpečné zimní ježdění nestačí. „Je třeba mít vozidlo v perfektním stavu. Znamená to mít všechny kapaliny funkční. Dále mít také v pořádku gumičky stěračů, během jízdy čistit nejen skla, ale i světlomety,“ zdůrazňuje ambasador nadace BESIP Karel Loprais.

Navíc je řidič povinen mít vždy dobrý výhled z vozidla, takže za průzor ve sněhové či ledové vrstvě na čelním skle by klidně mohl dostat až dvoutisícovou pokutu. Škrabka a nemrznoucí směs do ostřikovačů by tedy měly být naprostou samozřejmostí.

„Přezul jsem zimní pneumatiky asi před týdnem, dále vyměním kapaliny a udělám další běžné věci.“
„Změřil jsem chladicí kapalinu, dal jsem zimní směs do ostřikovačů a přezul jsem na zimní pneumatiky.“
„Kromě těch běžných věcí jsem raději zkontrolovat i baterku, svíčky a podobně,“ odpověděli motoristé dotázaní v naší anketě.

Motoristé, kteří se svým autem pravidelně navštěvují servis, mají výhodu a nemusí před zimou dělat speciální kontrolu. V opačném případě se může využít podzimních servisních prohlídek, kde auto za symbolický poplatek zkontrolují v autorizovaných servisech a je jen na vás, jestli a kde si případné problémy necháte odstranit. V každém případě je důležité mít v zimě v pořádku brzdy, tedy zkontrolovat brzdovou kapalinu, a také jestli svítí všechna světla včetně mlhových. Protože to, co v letním provozu „projde“, se v zimě může pořádně vymstít! „Každý je zodpovědný za chování vůči sobě, svému majetku, svému zdraví a samozřejmě vůči ostatním. Je to na každém z nás,“ uzavírá Vladimír Chrástecký.

autor: evk
Spustit audio