Do Rakouska s reflexní vestou, řetězy a termoskou

9. únor 2012

Pokud jezdíte často do Rakouska, bude vás dnešní díl seriálu Autem po Evropě zajímat. Naše vídeňská zpravodajka Marie Woodhamsová sleduje pravidelně situaci na horách a na silnicích, a tak jsme se jí zeptali rovnou: Jaké v Rakousku počasí a jaké jsou předpovědi meteorologů?

„Počasí je stále mrazivé. Bude sněžit a přes den se má často objevovat sluníčko. Rakousko se doslova topí ve sněhu, takže v tomto směru můžete být bez obav. Odborníci připomínají, že je stále nutné mít dostatek teplého oblečení. Podle potřeby pak na sebe oděv nabalovat systémem cibule. Na horách to zdaleka ještě nevypadá na jaro.

Teplo je teď pouze sibiřským tygrům, kteří se provokativně každý den spokojeně povalují venku v ohradách vídeňské zoologické zahrady Schönbrunn.“

To jsou vyčerpávající informace pro všechny turisty a dokonce i pro milovníky zvířat. Na co by ale měli dávat pozor řidiči?

„Než vůbec vyjedou, měli by si zkontrolovat, jestli je auto v nejlepším pořádku, hlavně baterie. Také jestli mají reflexní vesty a v kufru řetězy. Pro všechny případy je dobré vzít s sebou teplé deky a termosky s horkým čajem, hlavně pokud cestují také děti.

Řidiči by podle odborníků automotoklubu cestou neměli slepě poslouchat dámu ze své navigace, i když jsou gentlemani. Při její divné radě by měli používat rozum a jednat podle vlastní logiky. Občas se totiž stává, že podle návodu najedou v protisměru na dálnici. A nebo – to už tady taky bylo – řidič kamionu na radu z navigace sjel na polní cestu.“

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: maw
Spustit audio