Vedení ČSSD souhlasí se Sobotkovým kandidátem na ministra školství

Grémium ČSSD jednomyslně podpořilo kandidáta šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotky na ministra školství. Jméno ale zatím neprozradili. Předseda vlády oznámí nominaci prezidentovi odpoledne na Pražském hradě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Při příchodu na jednání grémia Sobotka řekl, že od prezidenta Miloše Zemana nečeká, že by jmenování nového šéfa školství zdržoval.

„Dohodl jsem se s panem prezidentem, že to bude on, kdo bude ode mě slyšet jako první návrh na jmenování nového ministra školství. To se stane dnes odpoledne a předpokládám, že budeme s panem prezidentem mluvit i o termínu, kdy by se toto jmenování mohlo odehrát.“

Do čela resortu má podle dostupných informací nastoupit současná náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová. Místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec ale nechtěl tuto informaci po jednání grémia potvrdit.

„Premiér velmi obšírně okomentoval tohoto kandidáta, řekl klady a zápory, ty klady jednoznačně převažují. Debata se vedla v tomto duchu a spíš jsme se zabývali tím, jak novému členu vlády pomoct v těch prvních týdnech a měsících, a těšíme se na jeho nástup do vlády, pokud pan prezident tohoto kandidáta potvrdí,“ uvedl Chovanec.

Bývalá místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková na Twitteru blahopřála premiérovi k rozhodnutí navrhnout ženu. O žádné jiné kandidátce než o Kateřině Valachové se v současné době nespekuluje.

Dříve se mluvilo také o prorektorovi Univerzity Karlovy a poradci předsedy vlády pro školství, vědu a výzkum Stanislavu Štechovi.

Premiér se rozhodl odvolat z funkce ministra Marcela Chládka minulý týden poté, co se v médiích objevily informace o údajné šikaně jeho podřízených. Podle končícího ministra školství prezident odvolání podepíše.

Školství teď dočasně vede ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Kateřina Valachová | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, mta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme