Ústavům poskytujícím sociální služby chybí na provoz 600 milionů

V České republice je v letošním roce vyčleněno ze státního rozpočtu bezmála 8 miliard korun na sociální služby. Ty poskytují například domovy seniorů nebo ústavy sociální péče. Jednotlivá zařízení si ale stěžují na nedostatek peněz, některým mohou dojít už na podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům pro seniory (ilustrační foto)

Dům pro seniory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Máme nějaké peníze, na které normálně nemůžeme sahat. Na zvláštních fondech se peníze kumulují i několik let, a když dojde k nejhoršímu, kraj nám dovolí peníze uvolnit,“ říká Jana Šrámková, ředitelka Domova seniorů v Polici nad Metují.

Ten nemá pokrytý rozpočet na letošní rok, chybějící peníze ale může vzít z rezerv. Jiná zařízení jsou na tom ale hůř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zařízením, které na Královéhradecku poskytují sociální služby, chybí letos na provoz bezmála 60 milionů korun. Tématu se věnoval Václav Plecháček

Například Ústav sociální péče v Hajnici na Trutnovsku, ve kterém žije stovka převážně mentálně postižených klientů, dostal na letošní rok o 18 milionů méně, než si zažádal.

„Naše organizace vykazují ztrátu 37 milionů korun, ale krajská síť sociálních služeb se skládá i ze zařízení, která nezřídil kraj, a ta jsou stejně důležitá. Takže do optimálního vykrytí bychom potřebovali 60 milionů,“ připouští Robert Černý z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Podle něj vznikl problém po nedávném nařízení vlády, po kterém musela zařízení poskytující sociální služby přijmout nové lidi a zaměstnancům zvýšit platy.

„Což je na jednu stranu dobře, ale veřejné zdroje na to nedostatečně zareagovaly,“ dodává Černý.

Navýšení rozpočtu nepomohlo

Královéhradecký kraj se tak snaží získat další peníze ze státního rozpočtu. Z toho je na letošní rok vyčleněno na sociální služby 7,85 miliardy korun, tedy o 150 milionů víc než v loňském roce. Jednotlivým zařízením se ale zvýšily náklady mnohem víc - zhruba o 750 milionů korun.

O tomhle problému ministerstvo práce a sociálních věcí ví a podle ředitele odboru komunikace Petra Habáně na to upozorňuje ministerstvo financí:

„V současné době jednáme ve spolupráci s hejtmany a zástupci jednotlivých krajů s ministerstvem financí o možném navýšení prostředků na financování sociálních služeb. Ale ministerstvo financí zatím na naše argumenty nereflektovalo.“

Jednání přitom mohou trvat ještě týdny nebo měsíce. Přesto všichni oslovení ředitelé zařízení poskytujících sociální služby věří, že se peníze nakonec najdou a klienti žádné problémy nepocítí.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme