Řečtí obchodníci přejí vítězství Nové demokracii. Ta připouští koalici se Syrizou

Alexis Tsipras je řecký Che Guevara. A pokud šéf levicové Syrizy vyhraje, země se dále nepohne a brzy ji čekají nové volby. Před dnešními předčasnými volbami to tvrdí někteří příznivci konzervativní Nové demokracie, která podle průzkumů svede se Syrizou vyrovnanou bitvu. Hlavně obchodníci ale přejí vítězství Nové demokracii v čele s Vangelisem Meimarakisem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vangelis Meimarakis a jeho Nová demokracie jsou podle průzkumů veřejného mínění nejvážnějším soupeřem Tsiprase a jeho Syrizy

Vangelis Meimarakis a jeho Nová demokracie jsou podle průzkumů veřejného mínění nejvážnějším soupeřem Tsiprase a jeho Syrizy | Foto: Giannis Papanikos | Zdroj: ČTK

„Meimarakis říká pravdu. Neslibuje něco, aby to pak nesplnil. Proto má takovou podporu,“ myslí si pětapadesátiletý podnikatel Ianis Stamos, který chce volit Novou demokracii.

Stamos má malou firmu, která se zaměřuje na dodávky zdravotnických přístrojů pro nemocnice. I jeho proto těžce postihla ekonomická krize a hlavně opatření zavedená vládou premiéra Tsiprase.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Roberta Mikoláše s obchodníkem Ianisem Stamosem před řeckými předčasnými volbami

„Od roku 2009 jsem přišel o téměř padesát procent zakázek. Zaměstnávám deset lidí a nikoho jsem zatím nepropustil, ale letos jsme měli namále. Jsme závislí na importu, a tak když zavedli restriktivní opatření na přeshraniční bezhotovostní platby, měsíc jsme nemohli nic dovézt,“ vzpomíná Stamos.

Dosud prý jeho firma po zaplacení musí čekat na dodávky deset dní. I z tohoto důvodu dává Stamos přednost pravici, i když Nová demokracie je dnes spíše středovou stranou.

Hlavně ať vznikne stabilní vláda

Její předseda Vangelis Meimarakis svého hlavního soupeře Tsiprase neváhá označovat za podvodníčka, který zničil zemi plýtváním času na vyjednávání s mezinárodními věřiteli.

Odstupující řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: Reuters

Přesto ale Meimarakis nevylučuje ani velkou koalici s Tsiprasovou stranou. Plánuje spolupráci se všemi proevropsky smýšlejícími politiky, kteří podporují euro i podle něj nutné reformy. S tím souhlasí i podnikatel Stamos.

„Světlo na konci tunelu spatříme tehdy, když proevropské strany budou maximálně spolupracovat. A to znamená plnohodnotný kabinet, který bude vládnout po celé období. Pokud ale vyhraje Syriza, tak hrozí další předčasné volby“, obává se Stamos.

Robert Mikoláš, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme